27 Mart 2010 Cumartesi

En pahalı pasaport Türkiye'de

Türkiye'deki pasaport fiyatları adeta 'zenginsen yurtdışına çıkabilirsin' dedirtiyor. Dünya Bankası'nın 2009 yılı verileri, en pahalı pasaportun Türkiye'de olduğunu ortaya koydu.

Buna göre 5 yıllık pasaportun fiyatı Türkiye'de 333 dolar düzeyinde bulunuyor.

Dünya ortalaması 45-50 dolardayken, Türkiye'de pasaport almak isteyenler bu bedelin 6 katından fazlasını ödemek zorunda kalıyor.

Pasaportun en pahalı olduğu ikinci ülke 200 dolarla Lübnan olurken, onu 156 dolarlık fiyatla Çad izledi.

Listede dördüncü sırada bir Avrupa ülkesi olan Norveç yer alıyor. Ülkede 5 yıllık pasaportun bedeli 152 dolar.

Norveç'i sırasıyla 150 dolarla Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 145 dolarla Danimarka, 143 dolarla Bosna Hersek, 129 dolarla Hırvatistan, 115 dolarla Avustralya, 97 dolarla ABD izledi.

ERMENİSTAN'DA ÜCRETSİZ
Pasaportun ücretsiz olduğu tek ülke Ermenistan. Ermenistan'da 5 yıllık pasaport için hiçbir bedel ödenmiyor.

En ucuz pasaport Afrika ülkesi Swaziland'da. Bu ülkede pasaport almak isteyenler 4.74 dolar ödüyor.

Swaziland'ın ardından Lüksemburg, Botswana, Kenya, Gana, Çek Cumhuriyeti, Filipinler ve El Salvador'da ise ücretler 5 ile 9 dolar arasında değişiyor.

ÇİPLİ PASAPORTLA FİYAT DAHA DA ARTACAK
Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesinde 1 Haziran'dan itibaren hayata geçecek kırmızı biometrik pasaportlarla birlikte ödenecek miktar da artacak. Türkiye'nin halen kullanmakta olduğu mavi pasaportlarda harç bedeli 100 liraya yakın artacak.

Mavi pasaportlar 2015 yılına kadar geçerli olacak. Yeni pasaportlarla ilgili teknik altyapı hazırlıklarına da başlandı. İl Emniyet Müdürlüklerine ve Konsolosluklara Mayıs ayından itibaren yeni pasaportların teknik altyapısı gönderilecek. Biometrik pasaportların çipleri de Almanya'dan ithal edilecek.

ntvmsnbc/27.03.2010

Hiç yorum yok: