15 Ekim 2010 Cuma

HEDEF 72.529 İMZA!

Evet imza kampanyamızda hedef kişi sayısı belli oldu: 72.529

Eğer 72.529 kişinin desteğini alırsak, 12 Eylül'de Referandumda onayladığımız "seyahat özgürlüğü" değişikliğinden etkilenen 72.528 kişiyi 1 kişi ile geçeceğiz.

Neden 72.528 kişiyi geçmeye çalışıyoruz? Anlatayım:

Referandumda insanların büyük çoğunluğu belli polemiklere odaklanmış ya da içerikle hiç ilgilenmemişlerdi. Özellikle Anayasa Mahkemesi ve HSYK'da yapılan değişiklikler diğer maddeleri gölgede bırakmıştı. Kimileri diğer maddeleri, anılan bu iki maddenin geçmesi için bir tür "sos" olduklarını da iddia ediyordu.

Sonuçta ne olursa olsun, oylandı ve kabul edildi. İşte bu maddelerden biri de "yurt dışına çıkış yasağı" ile ilgiliydi. Örneğin bir iş adamının cüz'i miktarda bir vergi borcu olsa bile "idari" bir kararla yurt dışına çıkması engelleniyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 2006'da Reiner kararıyla vergi borcundan dolayı yurt dışına çıkışın yasaklanmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulmuştu. Eskiden bir idari karar yetiyordu, şimdi mutlaka hakim kararı gerekecek.

Kısaca, Anayasanın 23. maddesinde doğru ve haklı bir düzenleme yapıldı.

Peki bu kapsamda olan kaç kişi vardı: Milliyet'in haberine göre 72.528*

Yani biz bu değişikliği 72.528 kişi için yaptık. Sayının bu seviyeye gelmesini bekledik. Aslında 1 kişi bile bu durumda olsa farketmezdi. Yine yapılmalıydı. Çünkü "seyahat özgürlüğü" temel bir insan hakkıdır, hukuk dışı yollarla veya ekonomik gerekçelerle sınırlandırılamaz.

Ama Türkiye'de sadece 72.528 kişinin değil, onlar da dahil milyonlarca insanın temel insan hakkı olan ve Anayasamızın güvence altına aldığı "seyahat özgürlüğünü" ortadan kaldıran daha büyük bir hak ihlali var: Fahiş düzeyde yüksek olan pasaport ücreti ve harcı. O kadar yüksek ki Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu dünyanın en pahalı pasaportu yapacak kadar!

Şimdi biz "seyahat özgürlüğü gönüllüleri" olarak diyoruz ki madem 72.528 kişinin hak ihlali için referandumla Anayasa'yı bile değiştiriyoruz. Milyonları temsil edecek 72.529 kişi için de yasal bir değişiklik yapabiliriz.  Hatta harcı düşürmek için sadece bir Bakanlar Kurulu kararı bile yetiyor!

Madem yıllardan beri çeşitli nedenler yurt dışına çıkışı engellenen yurttaşlarımızın önündeki engeli kaldırdık. Şimdi de onlar da dahil tüm yurttaşlarımızın önündeki asıl engeli, milyonlarca insan için "seyahat özgürlüğünü" sınırlayan fahiş pasaport ücretlerini dünya ortalamasına 50 dolar düzeyine indirelim!

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları eğitim, sağlık, seyahat, ziyaret veya hangi gerekçe ile olursa olsun, bırakın dünyayı görsün, komşularını görsün, başka hayatlar, kültürler, kentler ve doğal güzelliklerle karşılaşsın. O zaman göreceksiniz ülkemizdeki, (Mark Twain'in yıllar önce söylediği gibi) taassupla, ön yargılarla, hoşgörüsüzlükle baş etmek, ekilmeye çalışılan ayrımcılık tohumlarının yeşermesini engellemek çok daha kolay olacak.

HEDEF 72.529 İMZA!

Gelin kamu otoritesine, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyuralım. 72.528 kişi için yaptınız, 72.529 kişi için de yapın diyelim.

Durmayın, imza kampanyamıza katılın. İmzalayın, imzalatın!

Hiç yorum yok: