25 Ocak 2012 Çarşamba

Pasaportun kapağı Fransa'dan gelirse...

Evet, yanlış okumadınız, yeni çipli pasaportlarımızın kapağı Fransa'dan gelecekti. Çünkü son ihaleyi bir Fransız firması kazanmıştı. Şimdi Fransız Senatosu'ndan geçen "soykırım" kanun tasarısı nedeniyle alacağımız önlemler ya da "boykot" kararı sonrası pasaport kapakların ne olacağı tam bir muamma!


Geçen yıl Akşam gazetesi bu konuda bir haber yayınlamıştı. Önce bu haberi okuyalım:

"Türkiye, AB standardında çipli pasaport için 2004′te düğmeye bastı. Yeni pasaportların basımını üstlenen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2005′te ‘çipli pasaport kapağı’ ihalesi açtı. İhaleyi, Malezyalı IRIS Technology Berhad Firması kazandı. Darphane, 5 milyon çipli  için IRIS’e 15 milyon 475 bin avro ödedi.  Uzun çalışmanın ardından  dağıtım tarihi üç kez ertelenen yeni pasaportlar, nihayet 1 Haziran’da verilmeye başlandı. Ancak IRIS’ten alınan çipli kapakların istenilen nitelikleri tam taşımadığı ortaya çıktı. Çipli karton kapakları ‘dayanıksız’ bulan Emniyet, pasaportların kapaklarını yenilemek için çalışma başlattı. Yeni kapakların, kartondan çok daha dayanıklı olan ‘polikarbon’dan yapılması benimsendi.

Emniyet’in bu çalışması, biyometrik pasaportların koordinasyonunu üstlenen Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarınca da uygun görülürse değişiklik yapılacak. Polikarbon kapaklı yeni pasaportlar, gelecek haziran ayından itibaren dağıtılılacak. Darphane’nin IRIS’ten aldığı çipli karton kapaklarla bastığı 5 milyon adet pasaport defterinin, gelecek haziran ayına kadar bitmesi; Darphane’nin, yeni pasaport basımına başlamadan önce ‘çipli polikarbon kapak’ ihalesi açması bekleniyor."

işte bu beklenen ihale açılmış, beş milyon kapak için Ekim 2011'de yapılan ihalede en düşük fiyatı da bir Fransız firma veriyor. Bu ihale iptal ediliyor, firmanın kapaklarda kullandığı chipler hack edilebildiği için. Ancak yeni ihaleyi de yine bir Fransız firma kazanıyor.* 

Yani biyometrik-çipli pasaportlarımızın kapakları Fransa'dan gelecekti.

Şimdi pasaportlarımızın kapaklarını hala Fransa'dan mı bekleyeceğiz, yoksa bu kapaklar bir türlü gelmeyecek, yeni ihale ve şirket derken geciken pasaportlarla hepimize bu önlemler "kapak" mı olacak?

* Yalçın Doğan, 25.01.2012,Hürriyet