16 Temmuz 2013 Salı

Pasaportun maliyeti sadece 10 TL


Bir grev, uzun zamandır açık kaynaklardan öğrenmeye çalıştığımız pasaport ücretinin netleşmesini sağladı: 10 TL.

Bu rakamı Darphane grevi nedeniyle Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya ile bir röportaj yapan Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberinde, Akkaya dile getiriyor. Tabi diğer "değerli kağıt" diye bize satılan dokümanların da maliyetlerini vermiş. İnanılmaz rakamlar:

Trafik tescil belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 66,5 lira. Ehliyet: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Trafik ruhsatı belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Evlilik cüzdanı: maliyeti 3 lira, satışı 66 lira...Pasaport ise evet sadece, 10 TL. Devlet bunun için vatandaşlarından 72 TL alıyor. Ayrıca bir de harç 10 yıllık pasaportta bu toplam 513 TL'yi buluyor.

Lafı esirgemeyelim, bu "tam bir soygun".

3 yıldır kamu otoritesine sesleniyoruz, "Türkiye Cumhuriyeti'nin müşterisi değil, Yurttaşıyız" diye... Bu kadar açık ara bir maliyet olduğundan cidden şüpheleniyorduk. Çünkü pasaportun içine konan çipin maliyetini ihalelerden öğrenmiştik, 2 € bile değildi.

Artık gittikçe netleşen bu tabloya isyan etmemek mümkün değil.

AB ile vize müzakereleri yapan, diğer dünya ülkelerinin yurttaşlarına koyduğu vizeleri kaldırmaya çalışan bir hükümet, kendi vatandaşlarına bu kadar açık vizeler koyar mı?

Pasaport ücreti-harcı fahiş olan, yurt dışı çıkış harcı uygulayan, yeşil pasaport ayrımcılığı yapan, çocuklara, gençlere, engellilere en küçük bir indirim yapmayan bir hükümetin temel bir insan hakkı olan "seyahat özgürlüğünü" desteklediği söylenebilir mi?

Mızrak artık çuvala sığmıyor, bunun üstü örtülemez.

Dünya ortalaması 60 $ ol
an pasaport ücretine Türkiye hemen geçmek zorundadır. Yüzde 93'ünün pasaportu olmayan bir ülke olmak utancından kurtulmalıyız, dünyanın kapılarını kendi yüzümüze kapattığımız bir ülke olmaktan çıkmalıyız.

Pasaportun para kapısı değil, bir dünya kapısı ve devlet tarafından verilmesi zorunlu sadece bir kimlik belgesi olduğunu anlamalıyız.

Anlamalısınız sayın hükümet!

Hiç yorum yok: