Pasaportların artık Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilmemesi yönünde yeni bir düzenleme yapılıyor. TBMM'nin açılmasıyla birlikte yapılacak yasal düzenlemelerle uygulamanın yürürlüğe girmesi düşünülüyor.
Bundan böyle "Pasaport Daire Başkanlığı ve Nüfus-Vatandaşlık İşleri" pasaportlarla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirecek.
Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bazı güvenlik kaygılarını dile getirdiğini basından okuduk.
Öncelikle bu kaygıları paylaştığımızı belirtmek istiyorum. Ve basına yansıyan haberler içinde bu kaygıları ortadan kaldıracak bir açıklama yer almıyor.
Güvenlik riski!
Özellikle sahte kimlikler ile "aranan" kişiler durumda bulunanların pasaport alabileceği işaret ediliyor. Bilgi ve belge alınmasının kolay olduğu Nüfus İl Müdürlüklerine, pasaport işleminin bırakılmasının tehlikeli sonuçları olabileceği ifade ediliyor.
Emniyet kaynakları, bazı bölgelerde düzenlemenin zararlı sonuçlarıyla karşılaşılabileceği kaygısı dile getiriliyor. Teröristlerin baskı, tehdit ve şantajlar ile illegal yollarla pasaport sahibi olabileceği belirtiliyor. Sahte kimlikler ile pasaport sahibi olacak teröristlerin sınır noktalarından çok rahat gelip-geçebileceği belirtilirken terörist tespitinin yapılmasının zor olacağı ileri sürülüyor.
Çipli pasaportların tek bir kaynaktan adreslere yollanması belki güvenlik riskini düşürecek nitelikte. Ancak sahte kimliklerle başvuruların ve işlemlerin çok sayıda adreste gerçekleşebilecek bir durumda olması güvenlik endişelerini artırıyor.
Avrupa Birliği ve yurt dışındaki uygulamalara paralel bir düzenleme yapılmadan önce kamuoyunun özellikle "güvenlik" önlemleri ile ilgili olarak bilgilendirilmesi ve kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi zorunlu görülüyor.
1 yorum:
Güvenlik riski önce yokmuydu?
Almanya'da pasaport belediyenin danisma merkezlerinde aliniyor.
10 yillik Alman e-pasaport 59 Avro,
24 yasini henüz tamamlamamis kisiler icin ücret 37,50 Avro.
Cocuk pasaportu 13 Avro.
Yorum Gönder