20 Kasım 2017 Pazartesi

Bebeklere 667 liraya pasaport!

Türkiye'deki en büyük seyahat özgürlüğü engellerinden biri yüksek pasaport ücretleridir. Dünyanın en pahalı pasaport ücretleri açık ara Türkiye'de. On yıllık pasaport ücreti 667 lira, bunun 573 TL'si harç, geri kalanı 94 lira defter ücretidir.

Ancak Türkiye'de 3 yıl önce yapılan yasal düzenleme ile öğrencilere sadece defter ücretini ödeyerek pasaport sahibi olma hakkı tanınmıştır. Yani 94 lira ödeyen ana okulu öğrencisi bile olsa, bunu bir belgeyle kanıtlaması halinde defter ücretiyle pasaport alabilmektedir.

Bu kolaylık düşünülürken aslında büyük bir garabete de imza atılmıştır. Yasal değişiklik 24 yaş altında olan bütün öğrencileri kapsayacak şekilde yapıldığı ve öğrenci sınırlaması getirildiği için 1-5 yaş arasında ana okuluna da gitmeyen bebekler ya da çocuklar bu haktan yararlanamamaktadır.

Seyahat özgürlüğü önündeki bu temel engeli, hem bloğumuzdan hem de sosyal medya hesaplarımızdan yetkililerin defalarca dikkatine sunduk, ancak bir sonuç alamadık. Dünya Çocuk Hakları Günü'nde tekrar soruyoruz: Bir devlet bebeklerden neden tam pasaport ücreti almak ister ve bunda ısrarcı olur, anlayan varsa bize de açıklasın.

Unutmadan bu pasaporta yılbaşında yaklaşık yüzde 10 zam gelecek onu da hatırlatalım.

Hiç yorum yok: