29 Mart 2010 Pazartesi

CHP Milletvekili Yalçınkaya, Çipli pasaportları sordu, "seyahat özgürlüğünü" unutttu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM'ye verdiği soru önergesinde eski pasaportların Çipli pasaportlarla değiştirilmesinin sebebini sordu.

Yalçınkaya'nın yerinde ve önemli birçok sorusunun arasında nedense, "bu pasaportların ücreti ne olacak ve vatandaşlar bu ücretleri nasıl ödeyecek; yüksek pasaport ücretleri Anayasal hakkımız olan "seyahat hürriyetini" engelleyici nitelikte olmayacak mıdır" gibi sorular yer almadı.

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, 2010 yılı içerisinde olunmasına rağmen maalesef verilen sözlerin hâla yerine getirilemediğini ve çipli pasaport karmaşası sorununun olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, 5 Haziran 1945 tarih ve 4749 sayılı Kanun ile Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması'na imza attığını hatırlatan Yalçınkaya, soru önergesinde şunlara dikkat çekti: "Bugün itibariyle Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı'na (ICAO) üye ülke sayısı 188 olmuştur. Anlaşma gereği üye ülkeler arasında sivil havacılık konularına yönelik birçok ortak amaç belirlenmiş, bunlardan biri de; güvenlik nedeniyle 1 Nisan 2010 tarihine kadar makine tarafından okunabilir pasaport teknolojisine (çipli pasaport teknolojisi) geçilmesi işleminin tamamlanması olmuştur. 2007 yılından itibaren pasaportların değişeceği ve daha güvenli olan çipli pasaport teknolojisine geçileceğinin açıklanmasına rağmen hâla konuyla ilgili belirsizlik devam etmektedir. 04 Ocak 2008 tarih ve B.05.1.EGM.0.12.05.05-204-83/11509 sayılı yazılı soru önergesine vermiş olduğunuz cevabı yazıda, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından pasaportları basacak makinelerin ve pasaport üzerine konulacak yongaların (çip) alım ihalesinin ve

yazılım ve donanım sistemleri alımı için de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir diğer ihalenin yapıldığı ve KUNT-IRIS Ortak Girişimi ile 11 Temmuz 2007 tarihinde sözleşme imzalandığı belirtilmiştir. Söz konusu yazı da sistemin kurulum sürecinin devam ettiği ile 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarına uygun pasaportların verilmeye başlanacağı açıklanmıştır. 2010 yılı içerisinde olmamıza rağmen maalesef verilen söz hâla yerine getirilememiş ve

çipli pasaport karmaşası sorun olmaya devam etmiştir."

Dünya ülkeleri tarafından, Türk pasaportunun, hâla daktilo ile yazılıyor olması, fotoğrafların elle yapıştırılması, yazıların kolayca silinmesi nedeniyle güvenlik açısından en problemli pasaportlar arasında yer almakta olduğunu anlatan Yalçınkaya, şunları söyledi: "Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanının çipli pasaport teknolojisine neden hâla geçilmediğini sorguladığını ve Türk pasaportu ile bazı teröristlerin Türkiye'de eyleme geçebileceğine ilişkin uyarılarda bulunduğunu, ayrıca çipli pasaport teknolojisine geçilmemesi durumunda Türk vatandaşlarının uluslararası seyahatler de zorlanacağını, hatta 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), AB ülkelerindeki, havaalanlarında eski pasaportlar için bankoların teke düşürüleceğini ve Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girerken bu bankolarda uzun kuyruklar oluşturarak, seyahatlerinin çileye dönüşecek olduğunu, hatta daha vahimi, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip insanların çipli pasaport sahibi olmadıkları için başka ülkelere giremeyeceği ve vize isteyen hiçbir ülke konsolosluğunun da vize vermeyeceğine yönelik haberleri basından öğreniyoruz."

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM'ye verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap aradı: "Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması hükümleri gereğince eski pasaportların yeni çipli pasaportlarla değiştirilmesi amacıyla, şimdiye kadar harcanan toplam kaynak tutarı ne kadardır? Yeni teknolojiye geçilmesi amacıyla ilgili kurumlar tarafından hangi ihaleler gerçekleştirilmiştir? Bu ihalelerden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında hangi ihaleler gerçekleştirilmiştir? Bu ihalelerde açık

ihale usulü dışında bir ihale yapılmışsa bu durumun hukuki sebepleri nelerdir? 4 Ocak 2008 tarih ve B.05.1.EGM.0.12.05.05-204-83/11509 sayılı yazılı soru önergesine vermiş olduğunuz cevabi yazınızda, 'KUNT-IRIS ortak girişimi ile 11 Temmuz 2007 tarihinde sözleşme imzalandığı ve teknik şartname gereği on altı ayın sonunda sistemin çalışır vaziyette teslim edilmesi öngörülmüştür' denilmektedir. Teslim tarihi itibariyle neden sistem çalışır halde teslim edilmemiştir? Eğer sistem belirlenen tarihinde çalışır halde teslim edilmemişse yüklenici firma hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?"

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Kamu İhale Mevzuatı ve ihale şartnamelerinde, firmaya, işi öngörülen tarihte teslim edemediği takdirde ne tür cezai müeyyideler uygulanması öngörüldüğünü de anlatan Yalçınkaya, şu sorulara da cevap istedi: "Bu müeyyideler uygulanmış mıdır? Yapılan ihalelerle ilgili ihaleyi yapan idarelere ve Kamu İhale Kurumu'na hangi şikayetler iletilmiştir? Bu şikayetler sonucu hangi işlemler yapılmıştır? 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip insanların çipli pasaport sahibi olmadıkları gerekçesiyle, başka ülkelere giremeyeceği ve vize isteyen hiçbir ülke konsolosluğunun da vize vermeyeceğine yönelik basında yer alan haberler doğru mudur? Ülkemizde hem kendi güvenliğimiz için önemli olan hem de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile yaptığımız anlaşma gereği, çipli pasaport teknolojisine bir türlü geçilememesinin nedenleri nelerdir? Türkiye'nin, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile yaptığı anlaşma gereği, en son hangi tarihe kadar çipli pasaport teknolojisine geçmesi gerekmektedir? Sözleşme şartı yerine getirilmediği takdirde veya geç kalındığı takdirde Türkiye ne tür yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır? Pasaportlar ne zaman değiştirilmeye başlanacaktır? Çipli pasaport teknolojisine geçilememesi nedeniyle, farklı kurumlar tarafından imzalanan uluslararası protokol ve anlaşmalar ne tür krizlere neden olacaktır? Darphane ve Damga Matbaası tarafından pasaportları basacak makineler ve pasaport üzerine konulacak yongalar (çip) alınmış mıdır? Hangi firmadan hangi ihale usulü ile alınmıştır? Maliyet ne olmuştur? Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çipli pasaport teknolojisinin kullanımına yönelik, yazılım ve gerekli donanımlar alınmış mıdır? Hangi firmadan hangi ihale usulü ile alınmıştır? Maliyet ne olmuştur? Ülkemiz güvenliği açısından pasaport teknolojisinin yerli olması ve işin yerli firmalar tarafından yerine getirilmesi önemli değil midir? Bu konuda TÜBİTAK'a bir talep götürülmüş müdür? Götürülmemişse neden götürülmemiştir?"

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesindeki soruların İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediğini sözlerine ekledi.


Haber linki Medya 73:
http://www.medya73.com/chp-milletvekilinden-meclise-soru-onergesi-haberi-183828.html

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Vatandaşla ilgili bölümü de sormadıktan sonra bu soru önergesinin bir anlamı var mı, tamam bu sorular doğru da, kaça çıkacak bu pasaport vatandaşa sormaz mı insan..