4 Kasım 2010 Perşembe

YENİ PASAPORT ZAMMI KAPIDA, DİRENİN!

Haziran ayında pasaport ücretlerinde yapılan %50 indirim, dünyanın en pahalı pasaportuna sahip olan bizleri sevindirmişti. Hem verdiğimiz mücadelenin devlette bir yankı bulması hem de temel bir insan hakkı olan "seyahat özgürlüğü"nün belli bir düzeyde genişlemesinin sağlanacak olması başlı başına önemli gelişmelerdi.

Ancak bu indirim, "seyahat özgürlüğü" mücadelesine katkı ve destek veren yüzlerce, binlerce kişinin mücadeleden kopmasına yol açtı. Büyük bir çoğunluk yapılan indirimi yeterli gördü. Türkiye'de 225 dolar olan 5-10 yıllık biyometrik pasaportun dünya ortalama ücretinin  50 dolar olduğunu unuttu. Ve zannettiler ki bu indirim baki...

Türkiye'de bu konuda değişmeyen 4 temel gerçeğimiz var!

1. T.C. pasaportu hala dünyanın en pahalı pasaportu! ( Evet,  %50 indirime rağmen)

2. Pasaport, harçlar kanununa tabi  bir değerli kağıt, ne kadar indirim yapılırsa yapılsın, her yıl yeniden değerlendirme oranında otomatik zamma bağlanmış durumda.

3. Seyahat özgürlüğü temel bir insan hakkıdır "sınırlandırılamaz". Ekonomik engeller çıkarılarak sınırlandırılmakta ve Türkiye'de temel bir insan hakkı gibi algılanmamaktadır. 

4. Devlet yurttaşlarına vermek zorunda olduğu uluslararası kimlik belgesini onlara fahiş bir ücretle satmaktadır.

Bakın yeni zam kapıda! Üstelik zam oranları basına yansımaya başladı bile: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri çerçevesinde vergilerin artışında kullanılacak yeniden değerleme oranı 2011 yılında yüzde 7.7 olarak uygulanacak. Böylece vergi, harç ve cezalar, Bakanlar Kurulu yetkisi kullanılmazsa yeni yılda yüzde 7.7 oranında artacak.

Ne olacak, mesela 5-10 yıllık pasaport harcı 310.-TL idi, 333.90.-TL'ye çıkacak! 50 TL olan pasaport ücreti, 53.85'e çıkacak.

Bu ücret artışı burada duracak mı? 

Hayır! 

Bu nedenle daha önce yaptığımız gibi Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa tepkilerimizi yine her mecradan, kanaldan iletelim. Dünyanın en pahalı pasaportunu bize layık görenlere, zamlara son vermeyenlere karşı sesimizi yükseltelim. DUR, diyelim.


Bu pasaport zammını ve bundan sonra gelecek zamları engelleyelim. Temel insan hakkımızı savunmak için hep birlikte direnelim!

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri

2 yorum:

Adsız dedi ki...

TURSAB bu konuda elle tutulur bir çaba göstermiyor, halbuki bu onları doğrudan ilgilendiriyor. Özel havayoları birliğide ciddi destek sağlamıyor. Büyüklü küçüklü seyahat acenteleri, firmaları ne TURSAB'a ne de Özel havayolu şirketlerine serzenişte bulunuyorlar.Bu iki birlik turizmin belkemiğini oluşturuyorlar, organizasyon ve taşımacılık. Pasaport harçlarının makul seviyelere inmesi onlarında müşteri-yolcu potansiyelini arttıracak ama pek umurlarında değil galiba. HErhalde onlarda "parası olan pasaport alsın,seyahat etsin" kalıbına uygun düşünüyorlar.
GAzeteler boy boy seyahat ekleri veriyorlar ama hiçbir gazeteciden adam gibi bir destek yok.NEden olsunki? bu "kamuyu ilgilendiren" önemli bir konu değil, kendilerini ilgilendiren hiç değil!

Merak etmeyin, devlet eğer bütçesine bir gelir kalemi koymuşsa bundan vazgeçmez, vageçemez çünkü ezelden beri bu düzen böyle. Pasaport harçlarını istemeye istemeye %50 indirdiler,bütçede bu kalemin kaşrılığı şu anda eksi yani açık. Eğer dahda indirirlerse emin olun varolan bedele eşdeğer gelecek şekilde gözünün üstündeki kaşla seyahat etme harcı diye bir şey uydururlar ve ve yine toplamda aynı parayı alırlar!

Adsız dedi ki...

direnelim arkadaşlar..bu ülkenin vatandaşıyız MÜŞTERİSİ değiliz...Ülkemizi yıllardır yönetenler bizi soymaktan vazgeçmedi biz koyun millet de soyulmaktan vazgeçemedik...Bu olayı hukuken çözme şansımız yok mudur??? Dünyadaki en pahalı arabay,benzini,cep telini,doğalgazı,pasaportu vs kullanmak istemiyoruz artık, yeter...Avukat bir arkadaş bize yol gösterebilirse seviniriz...