25 Nisan 2010 Pazar

Herkes yeni pasaportları bekliyor!



İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yeni pasaportların 1 Haziran 2010’dan itibaren verileceğinin duyulması üzerine, 81 ilde pasaport talepleri azaldı. Anka ajansının verdiği haber özetle şöyle:


Pasaport talebi yüzde 50 azaldı
6 yılı aşkın süredir çalışılan pasaportlar için tarih verilmesi, talebi azalttı. Halen 81 il emniyet müdürlüklerinden verilen pasaport talebinin yüzde 50’den fazla azaldığını belirten emniyet yetkilileri, acil işi olmayanların 1o yıllık geçerlilik süresiyle çıkacak yeni pasaportlar için beklediğini ifade ettiler.

Biyometrik pasaport olarak da bilinen bordo pasaportların 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren Ankara’da hazırlanıp, illere gönderilecek pasaportlar günde 6 bin kapasite ile Darphane Matbası’nda hazırlanacak.

Taklit edilemez özelliğe sahip yeni pasaportlar ayrıca, gümrük kapılarındaki kuyruklarında önüne geçecek. 3-4 günde hazırlanıp vatandaşa verileceği ifade edilen pasaportlardaki çipler sayesinde kapılarda manuel girilen kimlik bilgileri anında görülecek ve işlenecek.

Emniyet yetkilileri yeni pasaportlar çıkışından itibaren, “Son eski pasaportun kullanımının bitim tarihi olan 2015’e kadar” eskisinin de kullanılabileceğini ifade ederken, yeni pasaportların 150 kişilik bir kadro ile Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı’nın Gölbaşı tesislerinde hazırlanacağını söylediler.

Tüm pasaport başvuruların 190 merkezden eskisi gibi yapılabileceğini de vurgulayan emniyet yetkilileri, bu taleplerin online olarak merkeze bildirilerek Ankara’da pasaport haline getirileceğini de kaydettiler. Böylece merkezden yürütülen çalışmanın aksamasının ve güvenlik zafiyetinin engelleneceğini de bildiren emniyet yetkilileri, geçiş sürecinde bir aksaklık yaşanmayacağının altını çizdiler.

Hiç yorum yok: