10 Temmuz 2010 Cumartesi

"Seyahat Özgürlüğü Kampanyası" Radikal'de...

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüsü Onur İnal, "seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz" kampanyasının son durumunu Radikal Gazetesi'nin "Tartışı-Yorum" köşesinde yazdı: "Burası Türkiye Burdan Çıkış Yok!"


Burası Türkiye Burdan Çıkış Yok!
Devlet vatandaşına “Pasaportun fiyatı bu; beğenirsen al, beğenmezsen alma!” diyemez! Devlet vatandaşlara pasaportu satmak değil, alabilecekleri bir fiyattan temin etmek zorundadır.
ONUR İNAL

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün rakamlarına göre ülkemiz 25,5 milyon ziyaretçiyle 2009 yılında dünyada en çok turist çeken 7. ülke konumunda. İstanbul ise 7,51 milyon ziyaretçiyle dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında 8. sırada. Bir ülke düşünün ki dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında ilk 10 içerisinde yer alsın ve bu ülkenin vatandaşlarının %93’ü sınırlarının dışına adım atmış olmasın. Peki, Türkiye’den çıkış neden bu kadar zor? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, diğer ülke vatandaşları kadar seyahat etmeyi sevmiyor mu? Yoksa ekonomik koşullar, sosyal, kültürel ve dini farklılıklar mı Türklerin seyahat etmesine engel? Vizeler ve diğer kâğıttan örülen duvarlar mı?

Toplumda yerleşik olan düşünce, Türk vatandaşlarının seyahat etmesinin önündeki en büyük engelin alması maddi manevi külfet olan ‘vize’ler olduğu yönünde. Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin vatandaşların özgürce dolaşımını engellediği fikri yanlış değil. Bugün dünya ülkelerinin % 80’i umumi pasaporta sahip Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. Vize için bir yığın belgeyi toplamak, kuyruklarda beklemek, konsolosluk görevlilerince hor görülmek insanı canında bezdiriyor. Her seferinde vize uygulamasına tepki gösteriyoruz ancak en çok da vizeyi en katı uygulayan AB ülkelerine seyahat ediyoruz. Kalkıp da Gürcistan’a, İran’a, Suriye’ye, Ürdün’e, Libya’ya, Arnavutluk’a, Hırvatistan’a AB ülkelerine gittiğimiz kadar gitmiyoruz, gidemiyoruz. Demek ki başka engel var önümüzde gözlerden kaçan. Ben size bu engelin ne olduğunu söyleyeyim: Türk pasaportunun fiyatı!

Yeryüzünün En Pahalı Pasaportu Bizde!
Evet, bir Türk vatandaşının yeni çıkan çipli/biyometrik pasaport alabilmesi için ödemesi gereken ücret dünya standartlarının üzerinde. Peki, pasaport ücretlerinde dünya standardı ne? ABD vatandaşları 10 yıllık pasaport için 97 dolar ödüyor. AB ülkelerinin vatandaşları ise 10 ila 90 avro arasında değişen bir ücret ödüyorlar. AB’de pasaport ücreti ortalama 48 avro. İsviçreliler 84, Yunanlar 70, Almanlar 59, İtalyanlar 45, Bulgarlar ise 20 avro ödüyor. 20 avro veya doların altında pasaport ücreti ödeyen birçok ülke var. Dünyada çok az sayıda devletin pasaport ücreti 100 doların üzerinde. Bunlar arasında da Türkiye birinci sırada. Türkiye Cumhuriyeti devleti 5 yıllık çipli/biyometrik pasaport için vatandaşından 360 TL yani 228 dolar alıyor! Üstelik bu fiyat daha birkaç gün evvel yapılan % 50 indirimden sonraki fiyat! Diğer bir deyişle, Türk pasaportu yeryüzündeki en pahalı pasaport!

1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 13. Maddesi’nin 2. fıkrası diyor ki: “Herkes, kendi ülkesi de dâhil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahiptir.” 1966 tarihli Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 12. Maddesinin 2. Fıkrası da “Herkes, kendi ülkesi de dâhil, istediği ülkeyi terk edebilir” diyerek seyahat özgürlüğünü yasal garanti altına alıyor. 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası da vatandaşın seyahat özgürlüğüne sahip çıkıyor. Anayasanın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. Maddesi, “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir” diyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi anayasasında da yazan seyahat özgürlüğü hakkını “seyahat etmek isteyen bu parayı bayılır” demekle ihlal ediyor. Asgari ücretin 550 TLolduğu ülkemizde devlet 360 TL (yaklaşık 225 dolar) pasaport fiyatı belirleyerek vatandaşın seyahat özgürlüğünü elinden alıyor. 
Yazının devamı için lütfen: TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: