1 Mart 2012 Perşembe

İsveç'teki Türk Dernekleri Pasaport Ücretlerinin Artırılmasına Tepki Gösterdi

İsveç'te faaliyet gösteren Türk dernekleri dövizli askerlik bedellerinin iki katına çıkarılmasına ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren pasaport ücretlerine zam yapılmasına tepki gösterdiler. 

İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği ile Türk Sanat ve Kültür Derneği Başkanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak dövizli askerlik bedellerinin ve pasaport ücretlerinin arttırılmasına tepki gösterdiler. 

Mektupta dünyanın ve Avrupa'nın kriz içinde olduğu, işsizliğin arttığı ve yaşam standartlarının gerilediği bir dönemde Dövizli Askerlik Bedeli'ne ve pasaport ücretlerine yapılan zamların yurtdışında yaşayan vatandaşları olumsuz etkileyeceği belirtilerek "Avrupa ve İsveç'teki krizden en olumsuz etkilenen kesimlerin başında göçmenler gelmektedir. Göçmenlerin büyük bir çoğunluğu düşük gelirli işlerde çalışıyorlar. İsveç'te yaşayan her üç göçmenden biri işsiz" denildi. 

Mektupta, 2005 yılından bu yana konsolosluk işlemlerinin yüzde 300 daha pahalı hale geldiği, dövizli askerlik bedelinin iki katına çıkarıldığı ve T.C. pasaportunun dünyanın en pahalı pasaporta haline geldiğine dikkat çekildi. 

Mektupta, dövizli askerlik bedelinin yüksek olmasından dolayı, birçok ailenin erkek çocuklarını Türk vatandaşı olarak kaydettirmekten kaçındığı belirtildi. 

İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Murat Kuseyri, dünya ortalaması 50 dolar olan pasaport ücretlerinin Türkiye'de 225 dolar olduğunu, Türk pasaportunun dünyanın en pahalı pasaportu olma ünvanına sahip olduğunu söyledi. Kuseyri, bu nedenle bir grup gencin Türk pasaportunu "Dünyanın en pahalı pasaportu" olarak tescil ettirmek için Guisness Rekorlar Komitesine başvurduğunu söyledi.


Kaynak: İHA

Hiç yorum yok: