27 Şubat 2012 Pazartesi

1 Türk Pasaportu Bütün Dünya Pasaportlarına Bedeldir!

Amerika'nın önde gelen finans dergilerinden Forbes'in gerçekleştirdiği "dünyanın en zengin ülkeleri" araştırması sonuçlandı. Ancak ilk 5 zengin ülke vatandaşının sahip olduğu pasaportların ücretlerini topladık, bir Türk vatandaşının vermek zorunda olduğu pasaport ücretine ulaşamadık.

Araştırmaya göre Körfez ülkelerinden Katar kişibaşına düşen 88 bin dolarlık gelirle "dünyanın en zengin ülkesi" ünvanını Lüksemburg'un elinden aldı. Katar'ı 81 bin dolarlık yıllık kişibaşı GSMH ile Lüksemburg takip ederken Singapur, Norveç ve Brunei ilk beşteki diğer ülkeler oldular(1).

Sırtçantalılar Topluluğu'ndan Onur İnal sizin için hesapladı, araştırdı:  Forbes'in listesinde Türkiye yer almıyor. 2011 yılında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yaptığı bir araştırmaya göre kişi başına düşen milli gelirde Türkiye yıllık 14,615 USD ile 64. Sırada bulunuyordu(2).

Peki bu zenginlik pasaport fiyatları söz konusu olunca nasıl seyrediyor?  Türkiye bilindiği üzere yaklaşık 250 USD fiyatıyla "dünyanın en pahalı pasaportu"na sahip ülke. (şu anki kur fiyatlarıyla)

Dünyanın en zengin ülkesinde pasaport 28 dolar!
Dünyanın en zengin ülkesi Katar'da 5 yıl geçerli biyometrik pasaport ücreti sadece 28 USD (3). İkinci en zengin ülke Lüksemburg'da 5 yıl geçerli biyometrik pasaport için ödenen ücret ise 30 avro, yani 40 USD(4). Listedeki sıraya göre gidelim: 5 yıl geçerli Singapur pasaportu 70 Singapur doları, yani 55 USD (5), 10 yıl geçerli Norveç pasaportu 85 USD(6), yine 10 yıl geçerli Brunei pasaportuysa 50 Brunei doları, yani 39 USD(7).

Dünyanın en zengin 5 ülkesinin pasaport fiyatlarını toplarsak 247 USD gibi bir rakam çıkıyor. Türk pasaportunun fiyatıysa 250 USD!!

Dünyanın en zengin 5 ülkesi 1 Türkiye etmiyor!
Bu da şu demek oluyor: Dünyanın en zengin 5 ülkesinden birer vatandaşın pasaportlarının ücretlerini toplayın; yani 1 Katarlı, 1 Lüksemburglu, 1 Singapurlu, 1 Norveçli ve 1 Bruneili. Ellerindeki pasaportların toplam fiyatı 1 Türk vatandaşının pasaportundan "değerli" değil! 

Neydi o "ünlü" söz: "1 Türk Dünyaya Bedeldir"Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ve Sırtçantalılar Topluluğu artık bu sözü hep birlikte şöyle söylüyoruz:  "1 Türk Pasaportu bütün Dünya Pasaportlarına Bedeldir!"

Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına vermek zorunda olduğu bir kimlik belgesi olan pasaport için istediği fahiş ücreti bundan daha iyi belgeleyen bir haber/analiz her halde az bulunur. Dünyada kişi başına düşen milli gelirde 64. ol, pasaport ücretine gelince 1. "seyahat özgürlüğü"ne gönül verenler iyi okuyun, lütfen paylaşın!

Hiç yorum yok: