“Seyahat Özgürlüğü” mücadelemizin ana dayanağı, bir temel insan hakkı olması, Anayasamız tarafından da güvence altına alınmasıdır. Ve fahiş pasaport ücretlerine yönelik yürüttüğümüz kampanyanın ana ekseni insan haklarına olan inancımız üzerine oturuyor.
Geçen yıl bir “Evliya Çelebi Seyahat Özgürlüğü İndeksi” hazırlama kararı aldık, bu konuda belli ölçüde çalışmalar da yaptık. Ancak bunlara bilimsel bir kimlik kazandırmak, atladığımız, göremediğimiz veya daha da geliştirilmesi gereken yerleri üstlenebilecek ve belki bunu bir projeye dönüştürecek bir ekip kurmak istiyoruz.
Ekibin de hem seyahat özgürlüğü konusunda hem de temel insan hakları konusunda duyarlı akademisyenlerden oluşmasını istiyoruz.
Kabaca “Seyahat Özgürlüğü indeksi” ile amacımız, belli bazı değişkenlerle (Milli gelir, Henley vize endeksi, asgari ücret, pasaport ücret ve harcı, pasaport sayısı, Anayasal güvence, hukuksal altyapı vb. ) 100 üzerinden dünyadaki her ülke için bir puan hesaplamak… Bunu 1-2 yılda bir güncelleyerek yayınlamak...
Hem Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri hem de Sırtçantalılar Topluluğu bu projeye her türlü desteği vermeyi hedefliyor. Hatta bu konuda “gönüllü” akademisyenler ortaya çıkarsa aşağıda detaylarını okuyacağınız Raoul Wallenberg Enstitüsü’nün “insan hakları araştırma”, kapasite geliştirme hibe programına da birlikte başvurmayı düşünüyoruz.
Evet, kimler “Evliya Çelebi Seyahat Özgürlüğü İndeksi” araştırmasında olmak ve çalışmak ister?
Lütfen bize ulaşır, düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
RWI- İnsan Hakları Araştırmaları Hibe Duyurusu : Raoul Wallenberg Enstitüsü Türkiye İnsan Hakları Kapasite Geliştirme Programı kapsamında İnsan Hakları Araştırmaları Hibe Programı açılmıştır. Türkiye’de insan hakları eğitiminin ve araştırmalarının desteklenmesine katkı sunmak amacıyla açılan hibeye, Türkiye’de bulunan üniversitelerde görev alan akademisyenler, eğitimlerini sürdürmekte olan yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvuru yapabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder