14 Nisan 2010 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru açıklıyor!

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, kendi bloğunda* yeni pasaportlarla ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verdi. Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı, blogdaki yazıyı haberleştirdi.


Ve birçok kişi, karşısında konuya hakim bir yetkili bulmanın heyecanıyla bloğa akın etti. Biz de bu fırsattan yararlanıp Naci beyi bloğumuza davet ettik. Çünkü Türkiye'deki milyonların seyahat özgürlüğünü elinden alan yüksek pasaport ücretleriyle ilgili bir açıklama Naci Okur'un yazısında yer almıyor.


Yazıda yeni pasaportlarla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması kabul edebileceğimiz ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Bu ay sonunda İçişleri Bakanı'nın yapacağı basın toplantısından önce böyle bir ön bilgilendirmeye neden gerek duyuldu, bilemiyorum. Belki bu da bir tür bürokratik açılım! Bir bürokratın blog yazması da gerçekten sevindirici bir gelişme. Ayrıca bu konuda açıklama bekleyen, sabırsızlanan birçok kişiyi tatmin edeceği açık.


Koru bloğunda pasaport ücretleriyle ilgili şu açıklamaya yer veriyor:
"Biyometrik pasaportlar daha kullanıma sunulmadan, yeni sistemin kurulma masraflarının vatandaşın sırtına yükleneceği yönünde bazı yayın organlarında haberler yayınlanmaya başlandı. Oysa bu çalışmalar sırasında harçla ilgili yeni bir düzenleme yapılmadı. Yurt içinde ve yurt dışında bugüne kadar pasaport harcı ne kadar ise yeni pasaportların bedeli de o kadar olacak. Dolayısıyla pasaport bedelinin arttırılmasının sözkonusu olmadığını da özellikle belirtmek istiyorum."
Naci Koru, basında yer alan yeni pasaport ücretleri ve harçlardaki artış haberlerini yalanlıyor, ancak zaten dünya birincisi olan pasaport ücretlerinde bir indirim yapılmayacağını da belirtmiş oluyor. Yani devlet, dünyanın en pahalı pasaportlarını bize "satmayı" sürdürecek.


Peki biz almayı sürdürecek miyiz? Asıl soru bu...


Blogdaki yazıya ulaşmak için:
*Sonunda bizim de biometrik pasaportumuz olacak/ Naci Koru
http://nkoru.blogspot.com/2010/04/sonunda-bizim-de-biyometrik.html

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Turkiyede pasaport almakla ilgili Aziz Nesin'lik bir hikayenin linkini asagida gonderiyorum.
http://ist-yyz.blogspot.com/2010/04/bir-gunde-pasaport.html

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Hikayeyi okudum. Tam Aziz Nesin'lik gerçekten, bloğumuzda yayınlayacağım. Bakalım bizi daha ne hikayeler bekliyor...