19 Nisan 2010 Pazartesi

Türk Vatandaşları Londra'dan çıkamıyor!

İzlanda'da patlayan yanardağın külleri Londra'daki vatandaşlarımızı gerçekten esir aldı.

İngiltere'den aldıkları vizeyle Londra'ya iş veya turistik nedenlerle giden Türkler, ülkemize dönemiyor. Havayolu dışındaki araçları isteseler de kullanamıyor, Londra'dan kara yoluyla (tren-otobüs-otomobil) ayrılamıyorlar. Yaklaşık 1.000 civarında vatandaşımız, Schengen ülkelerinden geçerek Türkiye'ye dönmek zorunda oldukları için, (İngiltere vizesi, Schengen sayılmıyor) bu ülkelere yaptıkları vize başvurularına red yanıtı alıyorlar.

İngiltere'deki T.C konsolosluk ve elçiliğinin  AB ülkeleri nezdinde yaptıkları girişimlerin ve nota verme çabalarının bile işe yaramadığı söyleniyor. Hava yoluyla dönemeyen Türk vatandaşları büyük bir mağduriyetle Londra'da mahsur kalmış durumdalar.

Az önce CNN Türk'e bağlanan bir mağdur, "seyahat özgürlüklerinin" tamamen ellerinden alındığını, günlerdir kaderlerine terk edildiklerini, devletin kendilerine yardım etmesini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin bu vatandaşları için vize girişimlerini sürdürdüğü belirtiliyor. Dış işleri Bakanlığı bu konuda mağdur olan bütün vatandaşlarımız için vize girişimlerini sürdürdüğü açıklaması yaptı. Ama en azından İngiltere'de henüz bir sonuç alınamadığı görülüyor.

Açıkcası bu olay da, AB ülkelerinin Türkiye'ye ve vatandaşlarına bakışını, vize konusundaki akıl almaz tutumlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Transit vizesi bile vermiyorlar, insanların mağduriyeti bu kadar ortadayken...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu tam İngiliz işi, yakışır bunlara. Aslında aynısını yapmalıyız ya, bir yanardağda burada patlatmaya değmez bunlar için.