6 Haziran 2010 Pazar

Seyahat Özgürlüğü Hürriyet ve Radikal'de...

Bugün Hürriyet ve Radikal gazetelerinde "seyahat özgürlüğü" konusunda bloğumuzu ve facebook grubumuzu tanıtan bir röportaj-haber ve bir makalem yayınlandı.

Hürriyet'tin Pazar ekinde Mesude Erşan'ın benimle yaptığı haber-röportaj'ı aşağıya alıntılıyorum:

Haberin linki: Tıklayın!

Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanmak istemiyorum

Mesude ERŞAN / Hürriyet Gazetesi -06.06.2010


Yüksek pasaport ücretleri seyahat severleri harekete geçirdi. Siyasal İletişim Danışmanı Suat Özçelebi, Türkiye’deki yüksek ücretlere karşı seyahatozgurlugu.com blogunu kurdu. Facebook’ta da “Seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz” grubunu oluşturdu.


Ucuzlatılması için,“Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanmak istemiyorum” kampanyasını başlattı. Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Şimşek, İçişleri Bakanı Atalay ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na da birer mektup yazarak yüksek ücretlerin  seyahat özgürlüğünü sınırladığını belirterek, harçların düşürülmesini istediler.
Suat Özçelebi yaklaşık 3 ay önce bir haber sitesinde Dünya Bankası’nın 2005 yılında yaptırdığı bir araştırmada, en pahalı pasaportları Türkiye’nin verdiğini okudu. Kısa bir araştırmayla son 5 yılda hiçbir şeyin değişmediğini, Türkiye’nin yaklaşık 350 dolar ile vatandaşlarına en pahalı pasaportu verdiğini öğrendi. 4 kişilik bir çekirdek aile tatil için ya da bir akraba ziyareti için yurtdışına çıkmak isterse sadece pasaportlar için ciddi bir bütçe ayırması gerekiyordu. Rakamlarla konuşacak olursak, 5 yıllık pasaport için 3 bin 17 lirayı gözden çıkarması anlamına geliyor bu. Halbuki diğer ülkelerin ortalaması 45-50 dolar.
VİZELER KALKSA N’OLUR Kİ
Özçelebi harekete geçti ve aldığı geri dönüşler çok olumlu. Yüksek ücretlere karşı kurduğu Facebook grubu 1785 kişiyi aştı. Blogunu Google’den 85, Facebook üzerinden 200’ün üzerinde kişi sürekli izliyor. Blogda yaptığı anketi ise 640 kişi yanıtladı. Bunların yüzde 85’i pasaport ücretlerini fahiş, yüzde 10’u çok yüksek bulduğunu söylüyor.
Özçelebi, “Zaten dünyadaki en pahalı benzini, otomobili, doğalgazı biz kullanıyoruz, pasaport bu kadar pahalı olsa ne olur diyemedim. Çünkü pasaportların bu kadar pahalı olması en temel insan hakkına aykırı. Başlı başına insafsızlık. Geniş bir kitle ne kadar pahalı olduğunun farkında değil. Bunu değiştirebilecekler de bihaber. Çünkü onlar diplomatik pasaport kullanıyor, harçlarla vesaireyle uğraşmıyor. Eğer bizim yaşadıklarımızı yaşasaydılar ücretler bu düzeye ulaşmazdı” diyor.
Özçelebi, “Seyahat özgürlüğü temel bir insan hakkı. Sadece suç soruşturması ve kovuşturması nedeniyle hakim tarafından sınırlandırılabilir. Bunun dışında, özellikle pasaportlar için istenen yüksek ücretler yurtdışına çıkışı sınırlamanın da ötesine geçerek, engellemek anlamına geliyor. Bu durum, açık bir biçimde Anayasa’nın ihlal edilmesi” görüşünde.
Başbakan Erdoğan’ın bazı ülkelerin vizelerinin kaldırılması için uğraştığını hatırlatan Özçelebi, Başbakan’ın bu çabasının ancak pasaportların ucuzlamasıyla anlam kazanacağını söylüyor: “Pasaport alamadıktan sonra dünyanın bütün ülkelerine vizesiz gidebiliyor olmanın ne anlamı var? Pasaportun pahalı olması, başlı başına engel. Sadece seyahatler engellenmiyor. Örneğin yurtdışına eğitim görmeye gidecek gençler için de ciddi bir sorun” diyor.



HARÇ DEĞİL HARAÇ ALINIYOR
Pasaportların Harçlar Kanunu ile değerli kağıt olarak tanımlandığını ve her yıl otomatik zamlandığını anlatan Özçelebi’ye göre alınan harç değil, haraç: “Üstelik başka ülkeler 5-10 yıllık pasaport verirken, bizde 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık gibi tuhaf ayrımlar bulunuyor. Yine devlet görevlileriyle diğer vatandaşlar arasında eşitsizlik var. Örneğin yeşil pasaport gibi uygulamalar tüm ailelerini kapsıyor. Bu büyük bir haksızlık. TBMM’de pasaportla ilgili kanun teklifleri var mı diye baktım. Geçen ay verilen çok ilginç bir kanun teklifiyle karşılaştım. 15 yıl avukatlık ve baro başkanlığı yapmış kişilere de yeşil pasaport verilmesini istiyor bir milletvekili. Bundan birkaç hafta sonra başka bir milletvekili bu kez süreyi 5 yıla indiren kanun teklifinde bulunmuş. Gerekçe avukatların vize işlemleri sırasında rencide olmaları. TC vatandaşları rencide olursa sorun yok, ama avukatlar olursa var! Bu TBMM’deki zihniyeti gösteren iki örnek. Böyle ayrımcılık yapılır mı?”
1 HAZİRAN MİLAT OLABİLİRDİ
1 Haziran itibariyle çipli (biyometrik) pasaportlar verilmeye başlandı. Türkiye çipli pasaportlara geçemeyen Hindistan, Bangladeş gibi birkaç ülkeden biriydi, nihayet başarılıyor. Özçelebi, bu yeniliğin aslında “milat” kabul edilerek fiyatların makul düzeylere çekilebileceğini söylüyor: “Pasaportun ulaşılabilir olması da önemli. Çipli pasaportlar için de ücretler 2010 yılında belirlenenden farksız. Üstelik, artık çocuklar pasaportlara işlenemediğinden, her biri için ayrı bir pasaport daha çıkartmak zorunda kalacağız. Bu da yeni bir maliyet, aile bütçesine yeni bir külfet, yeni bir engel!”
PASAPORT FİYATLARI
- 6 aylık toplam 264 lira
- 1 yıllık toplam 318.15 lira
- 2 yıllık toplam 442 lira
- 3 yıllık toplam 572.80 lira
- 3 yıldan fazla toplam 754.30 lira
EN PAHALISI TÜRKİYE’DE
Angola 50, Portekiz 59, Yunanistan 65.34, Fransa 72.46, Suudi Arabistan 79.99, Japonya 86.47, Almanya 86.95, İrlanda 90.58, Ruanda 91.20, İsviçre 92.38, Belçika 95.41, ABD 97, Avustralya 115.22, Bosna-Hersek 143.72, Danimarka 145.67, Kongo 150, Norveç 152.34, Çad 156.40, Türkiye 333.57 dolara pasaport veriyor. Hiçbir ücret almayan ülkeler de var.

Hiç yorum yok: