22 Haziran 2010 Salı

Taraf Gazetesi ve CNNTürk.com'a AÇIK TEŞEKKÜR!


Seyahat Özgürlüğü bloğunda başlayan kampanya yurttaşlarımızın ilgisi ve desteği, bazı basın yayın organlarının çabalarımıza destek vermesi ve konuyu ısrarla işlemeleri sonucunda bir sonuca ulaştı. Bir ilki hep birlikte başardık, diye düşünüyorum. %50 indirim çok ciddi bir başarı...

Bu sonuç basına yansıdığı zaman, 20 haziran tarihinde Facebook'da 11.000 bloğumuzda yüzlerce kişi pasaport ücretlerini düşürerek Anayasal haklarına sahip çıkmak için çaba harcıyordu. 4 aydır yüzlerce e-posta, faks, mektup, blog yazıları, bannerlar, haber-röportaj, TV programları ve ellerindeki her türlü iletişim aracını kullanarak, sorunun ve çözümün odağı olan Başbakanlık, İçişleri, Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'na seslerini ulaştırdılar, taleplerini ilettiler.

Taleplerini aynı zamanda medyada da güçlü bir biçimde yansıttılar, toplumsal farkındalığı artırdılar...

Ve kampanya doğru bir strateji ile ulaşması gereken kanallara ulaştı, önemli ve somut bir sonuç elde edildi.

Ancak olanlar yine hemen oldu. Aylardır süren kampanya başarıya ulaşınca, bu konuda 3-4 haber yapmış, bazı basın organları "biz" yaptık, "biz başardık" diye ortaya döküldü. Daha da üzücü ve ibret verici olan binlerce kişinin emeğini yok sayıp her şeyi kendine mal edenler, bu emeği ısrarla "görmezden" de gelmeyi sürdürdüler. Kendilerine iletilen, soru soran, tepki maillerine "ibretlik" yanıtlar verdiler.

Bu konuda "seyahat özgürlüğü gönüllüleri"nin hakkını teslim eden objektif tek haber, dün Taraf Gazetesi'nde yayınlandı.: 


"Pasaport ücretlerinin yüksekliği nedeniyle pasaport sahipleri internette harçların düşürülmesi için www.seyahatozgurlugu.com adlı bir site kurarak ücretlerin düşürülmesini istedi. Pasaport harçlarının yüksekliğine gösterilen tepkileri dikkate alan Bakanlar Kurulu, pasaportlarda yüzde 50’ye varan indirim yapıldı."

Ve yine bugün, bir gün gecikmeyle de olsa CNNTürk.com, bazılarına ders olacak nitelikte bir vurguyla "seyahat özgürlüğü gönüllüleri"nin ve bu bloğun "seyahat özgürlüğü ve pasaport" konusunda hakkını teslim etti:

CNNTurk.com'un çok önemli notu: SeyahatOzgurlugu.blogspot.com'un başlattığı pasaport hareketi basının da desteğiyle ilk başarısını elde etti. Ancak hatırlatmak istiyoruz ki, bu "hıbır" veren basın organlarının dediği gibi Devletin bizlere bir lütfu ya da "hıbır" veren bazı sitelerin "Bir çaktık, gol oldu" mantığıyla attıkları başlıklarla gelen bir başarı değildir.Fahiş ücretlerle "kaz" yerine konulmak istenen halk sesini çıkarmış ve hakkını aramıştır. Basın kuruluşları olarak bizler bu seslerin kamuoyuna iletilmesi görevini üstlendik. Bazı "hıbır" siteleri indirimi aldık her şey bitti mantığıyla yan gelip yatışa geçebilirler."

Her iki medya organına da "seyahat özgürlüğü gönüllüleri" adına çok teşekkür ederim.

Bu ülkede "görmezden gelmenin" şiddetine karşı örnek oldukları, hakkı teslim etmenin özellikle Türkiye'de çok cılız olan sivil toplum ve demokratik HAK ARAMA geleneğine nasıl büyük bir katkı sunabileceğini gösterdikleri için...

Herkes elbette öğrenecek, "hak verilmez, alınır!"

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri

Hiç yorum yok: