23 Haziran 2010 Çarşamba

Maliye Bakanlığı'ndan yanıt geldi!

Bloğu izleyenler biliyor. Mayıs ayı içinde "seyahat özgürlüğü" kampanyamız doğrultusunda hem Başbakanlık ve e-pasaport sitesine yönelik hem de Maliye Bakanlığı'na yönelik dilekçe ve bilgi edinme kanunu çerçevesinde e-posta ve faks kampanyaları yapmıştık.

7 Mayıs 2010 tarihinde, "1 haziran 1 fırsat" adlı yazımla Sayın Başbakan, Maliye, İçişleri ve Dışişleri Bakanları başta olmak üzere tüm yetkililere, açık bir çağrı yapmıştım:

"Buradan Sayın Başbakan, Maliye, İçişleri ve Dışişleri Bakanları başta olmak üzere tüm yetkililere, açık bir çağrı yapmak istiyorum: 1 Haziran 1 fırsattır. Gelin bu tarihte modern pasaportlara kavuşacak T.C. yurttaşlarına bu pasaportları edinebilme/kullanabilme şansı tanıyın. 1 Haziran gelmeden, pasaport harçlarını dünya ortalaması olan 45-50 dolar seviyesine düşürün.Bunun için bir yasa değişikliği gerekiyorsa şimdiden girişimde bulunun ki 1 haziran’dan önce bu harçlar düşürülsün ve kimse “biyometrik pasaport”lara yüksek harç edemek zorunda kalmasın. Anayasal ve temel insan hakkımız olan seyahat özgürlüğümüzü geri verin."

Ardından da 21 mayıs tarihinde başta sayın Başbakan olmak üzere Maliye, İçişleri ve Dışişleri Bakanları'na ekinde Dünya Bankası'nın çalışmasının da olduğu ayrıntılı birer mektup yollayarak, pasaport ücreti ve harçların "makul" bir düzeye indirilmesini talep etmiştim.

Bu mektuplara ilk yanıt, Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek adına Daire Başkanı Ahmet Ünlü 14.06.2010 tarihli cevabi mektubunda şöyle diyor:
Sayı: B.07.0.GEP.0.06-622.01- 0639
İlgi:21/05/2010 tarihli yazınız 
İlgide kayıtlı yazıda; pasaport harç ve ücretlerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğundan bahisle söz konusu bedellerin düşürülmesi talep edilmektedir. 
Söz konusu talebiniz yasal düzenleme gerektirmekte olup çalışmalarımızda değerlendirilmek üzere kayıtlarımıza alınmıştır.
Bilgi edinilmesini rica ederim. 
Bakanlar Kurulu'nda yeni alınan indirim kararı dışında, ayrıca pasaport ücretlerinin dünya ortalamasına indirilmesi için bir "yasal" düzenleme yapılmaya çalışıldığı umuduna kapılabilir miyiz?

Ne dersiniz?

1 yorum:

Unknown dedi ki...

sayin bakan tbmm web sitesinde chp yalova milletvekili sayin muharrem ince nin kendisinin ingiliz vatandasligi ile ilgili soru onergesine verdigi cevapta" Londra da calisirken isi geregi yurtdisina cok seyahat ettiginden ,konsoslosluklarda vize alinmasinda yasanan sorunlari asmak ve gereksiz mulakatlara katilmamak icin ve seyahatlerini daha hizli ve cabuk gerceklesmesini saglamaktan kaynaklanan pratik bir ihtiyac sebebiyle cifte vatandaslik tercih edilmistir" diyor..peki sayin bakan vatandaslarinin da gereksiz mulakatlara katilmamasini ve daha hizli ve cabuk ve de ucuz pasaportla seyahat etmelerini ister mi??? vatandasi oldugu Ingiliz hukumetine ve diger AB uyesi ulkelere neden Turk vatandaslarindan fahis vize ucretleri istendigini ve vize vermek icin araya neden araci kurum (artik cogu AB uyesi ulkeler araci kurumlar vasitasiyla vize vermekte, bu yolla vatandaslarimizin cebinden bos yere daha cok para cikmakta ve daha cok cile cekmektedirler) koyduklarini ve vize vermediklerinde neden vize ucretini geri iade etmediklerini bizler adina sorabilirler mi acaba???