4 Nisan 2012 Çarşamba

E-pasaport ihalesi iptal yolunda, pasaport sıkıntısı kapıda

Fransız firması Gemalto'nun, daha önce şifresi kırıldığı ilan edilen çiple kazandığı e-pasaport ihalesinin, iptal yolunda olduğunu Zaman gazetesi yazdı. 

Bu ihale ve haber çok önemli, çünkü ihale zamanında yapılamazsa çipli pasaport sıkıntısı yaşanabileceği iddia ediliyor.

Zaman gazetesinden Ahmet Dönmez'in haberi şöyle:
İhalede ikinci olduğu açıklanan Melazyalı Irıs firması, Kamu İhale Kurumu'na (KİK) iptal başvurusu yaptı. İtiraz halen inceleme aşamasında. Alınan bilgilere göre, ihale sürecinde yaşananlardan rahatsız olan hükümet, konuya 'titizlik' gösterilmesini istedi. Bu çerçevede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK'tan bilgi notu talep etti. TÜBİTAK da, ihale sürecinde gerekli uyarıları yapmalarına rağmen dikkate alınmadığı cevabını verdi.
Kamu İhale Kurumu, kendisine ulaşan itiraz başvurusunu bilirkişiye gönderdi ve mütalaa istedi. Alınan bilgilere göre hazırlanan bilirkişi raporunda, Gemalto'nun önerdiği çipin güvenlik sertifikasının eski olduğu ve dolayısıyla güvenlik zafiyeti taşıdığı belirtilecek. Olumsuz görüş içeren raporun, önümüzdeki günlerde KİK'e ulaştırılacağı öğrenildi. Bu da ihalenin iptal edilebileceği görüşünü öne çıkardı. Şimdi KİK, söz konusu bilirkişi raporunu da inceleyerek bir karara varacak. Zaman'ın gündeme getirdiği olayın öncesi ile ilgili gelişmeler şöyle: Darphane Genel Müdürlüğü'nü ekim ayında çipli pasaport ihalesine çıktı. Ancak hiçbir firmanın gerekli liyakati gösteremediği gerekçesiyle ihaleyi iptal etti. Aralık ayında ikinci kez ihale yapıldı. İhaleyi, Fransız Gemalto kazandı. Ancak firmanın sunduğu çiplerin 2010'da şifresinin kırıldığı ortaya çıkınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Bakanlığa ulaştırılan bilgi notuna göre, TÜBİTAK, teknik şartnamede yer alması gereken maddeler arasında, milli olarak geliştirilen ürünün kullanımının şart koşulmasını önerdi. Fakat bu talep Darphane tarafından kabul edilmedi. Oysa ABD, Fransa, Japonya ve Almanya gibi ülkeler, kendi kurum ve şirketlerinin ürünlerini kullanmayı şart koşuyor. Notta, "TÜBİTAK'tan destek alınsaydı, Darphane hata yapmayacak ve bugünkü sorunlar yaşanmayacaktı." denildi. Öte yandan Darphane'nin elindeki pasaport stoku bitmek üzere olduğu öğrenildi.

Hiç yorum yok: