16 Nisan 2012 Pazartesi

Seyahat bize haram mı?


Mehveş Evin, Milliyet Gazetesi'nin Cadde ekindeki köşesinde "Seyahat bize haram mı" adlı yazısıyla "bu sefer olmaz" sloganıyla başlattığımız kampanyamıza destek verdi. 
Evin, herkesi imza kampanyamıza katılmaya da davet etti. Yolladığımız basın açıklamasını değerlendirdiği ve duyarsız birçok kalemin yanında bu konuya özel ilgi gösterdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Mehveş Evin'in yazısı: 
Dünyanın en pahalı pasaportuna sahip, Batı vizesi çilekeşi TC vatandaşının cezası bitmiyor. Yurt dışı çıkış harcı denen haraca, zam yapılıyor!
Beş yıllık İngiltere vizem bitip, yenisini almaya kalktığımda pes etmiştim. Artık fahiş hale gelen vize harçlarını geçtim. Eski kocamın adresi dahil, öyle sevimsiz ve
özel detayları soruyorlardı ki “UK visası mı? Kalsın şekerim! Yeterince gördüm Büyük Britanya’yı” diyerek vize almaktan vazgeçtim. 
Schengen’e neredeyse her gün eklenen yeni bürokrasi saçmalıkları nedeniyle uzun zamandır Avrupa’ya da gitmiyorum.
Sonunda o gün geldi çattı. Almanya’ya gideceğim. Vallahi ‘istenen belgeler’i toplayana kadar sekiz takla attım... İşe girişe dair verdiğim binbir türlü belge yetmiyor, SSK dökümünü bile istiyorlar. İnsaf kardeşim! Yakında iç çamaşırlarımızı da isterlerse şaşırmayacağım. 
Yurt dışına çıkış çilekeşi
TC vatandaşının yurt dışına çıkış çilesi vizeyle sınırlı değil. Kendi devletimiz, 21’inci yüzyılda vatandaşlarına yurt dışına çıkmayı bile hala bir haraç alma vesilesi olarak görüyor. Harç uygulamasının saçmalığı yetmemiş olacak ki bir de zam yapmaya hazırlanıyorlar!
Evet efendim, yanlış duymadınız... Sadece Batı değil, kendi devletimiz de seyahat özgürlüğümüzü sınırlamak için elinden geleni
yapıyor. Anlaşılan iletişimden tutun, elektriğe, gazdan, işten güçten kestikleri vergi yetmiyor!
Bu gidişle maaşımızın yarısına doğrudan el koysalar
şaşırmayacağız.
Yoksa neden yüzde 33 zammı gündeme getirsinler? 9 AKP vekili kanun teklifi hazırlayıp 5 Nisan’da Meclis’e sunmuş. 
Ey ahali! Yurt dışına çıkış harcı, dünyanın antidemokratik 3-5 ülkesinden gayrı hiçbir
yerde uygulanmıyor. Bir diğer deyişle, hiçbir ülke, vatandaşının seyahat özgürlüğünden nemalanmıyor. Hayır bu para nereye gidiyor, ne kadar toplanıyor, bilen var mı? 
Dünyanın en pahalı pasaportu
10 yıllık biyometrik pasaport, dünyada ortalama 50 dolar. Bizde neredeyse 250 dolar! Hadi yetişkinden alıyorsun. Çocuk pasaportundan alma, gençlere indirim yap! O da yok.
Seyahat özgürlüğü gönüllüleri ve Sırt Çantalılar Topluluğu, “Bu sefer olmaz” diyor: “Yurt dışına çıkış harcını, ‘yurt dışına çıkarmama’ harcına dönüştüremezsiniz!”
Anayasanın güvenceye aldığı, temel bir insan hakkı olan seyahat özgürlüğümüzü ihlal eden bu verginin külliyen kaldırılmasını talep ediyorlar.
Milletvekillerini, dünyanın en hızlı ikinci büyüyen ülkesinin pasaport ücretini, dünya ortalamasına düşürmeye... Yurt dışına çıkış harcını kaldırmaya... Avrupa Birliği ülkelerinin haksız vize uygulamalarıyla mücadele etmeye davet ediyorlar...
Siz de deli dumrul vergisine hayır diyorsanız buyrun, imzalayın: 
http://imza.la/bu-sefer-olmaz
Yazının orjinali için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: