Öneriniz Var mı?

"Seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz!" kampanyasında yapılmasını istediğiniz faaliyetler, projeler, eksik gördükleriniz, "şu da olsa çok iyi olur" dediğiniz bir fikir, düşünce, öneri varsa, üstelik ben de katkı veririm diyorsanız, bu sayfaya yazın.

Biz de görüşlerinizi, önerilerinizi öğrenelim, herkes okusun, neler yapabiliriz birlikte bakalım.

Lütfen, önerileriniz için aşağıdaki yorum bölümünü kullanın.

31 yorum:

Adsız dedi ki...

Küçük bir logo, yaka rozeti gibi hazırlasak, herkes facebook'a, sitelerine, sayfasına koysa ne dersiniz? Mehmet

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Elbette olabilir. Böyle bir logo, rozet, hatta çıkartma gibi bir çalışma yapmayı deneyelim.

Adsız dedi ki...

Ayaküstü bir avukata sordum. o da kabul etti biyometrik pasaportların fahiş fiyatlı olduğunu. Seyahat özgürlüğü adına ne yapabiliriz dedim. Danıştaya mahkeme açılırsa sonuç alınabileceğini söyledi. Bu arada işin başka boyutu da örneğin Almanya'da veya herhangi bir yabancı ülkede K.K.T.C.de bile yaşayan türk vatandaşları konsolosluklarımızdan yarı yarıya pasaport ücreti ödeyerek pasaport alabiliyor. Bu konu da çok enteresan. Çözüm bekliyoruz.

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Evet, hukuksal olarak bir arkadaşımız da idare mahkemelerinde bir şeyler yapılabileceğini söyledi. Dediğiniz gibi yurtdışında yaşayanlar için daha indirimli olduğu da söyleniyor. Yani günahımız Türkiye'de yaşamak:)) Bir de bu yönden bir eşitsizlik söz konusu... Çözümü birlikte arayacağız, yaratacağız...

Adsız dedi ki...

pasaport ücretleri konusunda danıştaya dava açmak için gerekli prosedür nedir ?

gizem dedi ki...

bir an önce dava açılması kamuoyu yaratmakla birlikte çok etkili olacaktır.

serbest çevirmenlik yapıyorum ve pasaport ücreti nerdeyse aylık kazancımın yarısı, en basitinden Suriye ya da Yunanistan gibi yakın ülkeleri ziyaret etmek istesem bile bu parayı ödemem imkansız.

aynı zamanda yurtdışı çıkış harcı da birşeyler yapılmalı, fiyatını düşürseler bile devletin kendi vatandaşından çıkış için para alması gibi komik birşey olamaz.

Adsız dedi ki...

Yesil pasaport uygulamasi dunyanin hicbir yerinde yok. Dunya uzerinde Turkiye Cumhuriyeti haric hicbir devlet vatandaslarindan yuzde onluk bir kesimi ve onlarin cocuklarini ayirip onlara ozel (hususi) bir pasaport vermiyor. Ustune ustelik sadece TC'nin tanzim ettigi yesil pasaportlari, normal pasaport sahiplerinin aksine, Schengen bolgesi dahil dunyanin buyuk bir kesimine vizesiz gidebiliyor.

Yesil/Hususi pasaport verilen vatandaslar diger vatandaslardan daha fazla vergi vermiyor. Ancak Yesil/Hususi pasaport alacak vatandaslar sadece 138 TL pasaport cuzdan bedeli veriyor ve pasaport harcindan tamamen muaf. Dolayisiyla 5 yillik normal pasaport, 5 yillik yesil/hususi pasaportlarin 5.5 katina mal oluyor.

Yesil pasaport apacik anayasinin ve temel insan haklari belgelerinin tamaminin esitlik ilkelerine aykiri ve hakkini savunabilecek birisinin dava acmasi halinde hemen iptal edilmesi gereken bir uygulama.

Devletimizin, memur olsun olmasin, memur cocugu olsun olmasin tum TC vatandaslarina vizesiz seyahat hakki taniyabilmek icin 138 TL bedelle 5 yillik yesil/hususi pasaport vermesi lazim. Boylece, hem vize meselesi hem de pasaport harclarinin yuksekligi meselesi kolayca cozulur.

A. dedi ki...

Seyahat özgürlüğümüzü kısıtlayan en büyük faktörlerden diğeri de vizedir.Haksız vize uygulaması Katma Protokolündeki "Serbest dolaşım hakkı" anlaşmasına aykırıdır.Almanya bu konuda ilk adımı attı.Vize isteyen ülkelere dava açma hakkımız varken ne yazık ki bu konuda devletin bir çabası yoktur.Pasaportlardan sonra bu konun da üzerine gidilmesi gerektiğine inanıyorum.

Unknown dedi ki...

(Böyle bir öneri geldiyse ve kaçırdıysam kusura bakmayınız.)
Bu pasaport ve yurtdışına çıkış konusundan dile getirilen tüm sorunların etkili, uygun, evrensel (ve hatta hukuksal) bir üslupla işlendiği ve olması gerekenlerin nokta nokta işlendiği ortak bir bildiri/dilekçenin oluşturulması ve bunun internet yoluyla herkesin ulaşabileceği şekilde yayımlanması iyi olabilir. Bu dilekçe/bildiriyi daha sonra herkes istediği milletvekiline, bakana, bakanlığa bireysel ya da toplu olarak gönderebilir. Ben biraz önce kişisel olarak tüm CHP İstanbul milletvekillerine bir e-mail gönderdim fakat baskı frekansının artması tabii ki daha etkili olacaktır.

Adsız dedi ki...

Sayın Cumhurbaşkanımız Twitter kullandığına göre konuyu buradan kendisine iletebilir, kendisinden Türk Halkına anayasa ile sağlanmış seyahat özgürlüğünün kullanılması yönünde yardımcı olması istenebilir, bir çok konuda olduğu gibi Türkiye'nin her şeyde sondan birinci olma dönemi artık geride kalmıştır. Spor, Sanat, kültür ekonomik gelişmelerde son yıllarda sağlanan ilerlemeler özgürlüklerin kullanılması açısından da ilerletilebilir.(pasaport açılımı)
Hala dünyanın en pahalı benzinini, en yavaş internetini en yüksek fiyata kullanıyor olabiliriz ama en pahalı pasaportunu kullanmayalım. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımıza çağrıda bulunalım. Selam ve saygılar, Bülent KÜÇÜK

Unknown dedi ki...

Pasaport ücretlerinin fahiş olma nedeni;soygun sisteminin bir parçasıdır.
Leyla Demokrat KIRMACIOĞLU

Unknown dedi ki...

Seyahat acentalarının da bir araya gelerek hareket etmesinin bir faydası olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta pek çok insan bu harçlar yüzünden seyahat etmekten vaz geçecek. Hem bizlerin bireysel olarak yapabileceklerimizden çok daha fazlasını yapabilirler, medyaya daha rahat ulaşabilirler.

Veritas dedi ki...

Bu konuda sanirim daha once acilmis bir takim davalar vardi, ya da acilacagina dair haberler okumus olabilirim su an emin degilim ama boyle eforlar varsa onlara katilmak oldukca onemli.
Insan haklari ve Avrupa Birligi gibi alanlarda calisan STK'larla isbirligine gidilmesi gerekir en onemlisi. Ben bu anlamda kendi uyesi oldugum STK tarafindan destegin saglanmasi icin gerekli calismalari yapacagimi garanti edebilirim.

Can Byr dedi ki...

logo ve yaka rozeti iyi fikir ama son tahlilde cozum getirecek hamle bu sorunu medyada konusulan bir sey haline getirmek olmali

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Yorum ve öneriler için öncelikle teşekkürler.
Tek tek düşüncelerimi yazayım:

1. Adsız: Danıştay değil de sanırım İdare Mahkemesinde bir dava açılması gerekiyor. Bu kampanyadan bir sonuç alamazsak başvurmayı düşündüğümüz son aşama. Bu konuda bir hazırlık, dava dilekçesi biçiminde yapıyoruz. katkı sunmak isteyenlerin katkısına açığız.

2. gizem: Yurt dışına çıkış harcı konusu daha tali bir boyutta. Ama o da aynı derecede haksız. Şu anda hedef imiz pasaport harçları...

3. Adsız: Yeşil pasaport konusu başlı başına ve çok önemli bir sorun. Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir çerçeveye oturmuş durumda, harçlar konusunu dile getirirken ısrarla bu konu üzerinde de durmaya çalışıyoruz. Ama o konu için ayrı bir mücadele verilmesi gerekecek sanıyorum.

4. A. :Vize harçları ve serbest dolaşım hakkımızın tanınmaması "seyahat özgürlüğü" konunda belki de harçlar sonrası mücadele verilmesi gereken temel alan. Orada da büyük haksızlık yaşanıyor.

5. Emre ve adsız: Ortak bir mektup ve dilekçe hazırlanması konusunda gelincei bence bunun başklangıçta yani şu günlerde bireysel yapılması lazım, blogta benim başbakan ve bakanlara yolladığım örnekler var. Ayrıva bloğun diğer bölümlerinde başka örnekler de yer alıyor. Daha farklı bir dil ve talep de dile getirilerek yazılabilir.

Ancak 1-2 ay içinde düzenleyeceğimiz imza kampanyası için bir ortak metin hazırlıyoruz. Belki bu kampanya sonrası bu metin her yetkiliye, Cumhurbaşkanımız dahil tekrar ulaştırılabilir.

6. pamuk: Konunun sosyal paydaşları olan Seyahat Acentaları Birliği veya TÜRSAB'a ulaşmak önemli bu konuda destek veren olursa seviniriz.

7. Veritas: Bu konuda açılmış bir dava örneği bilmiyorum. varsa ve bize ulaştırırsanız seviniriz.

8. Can BYR: Evet medyanın ilgisi önemli, bu konuda son bir hafta içinde belli ölçüde mesafe alındı. Blog da bilgiler yer alıyor. Eğer sizin de bir katkınız olursa mutluluk duyarız.

Kerem Arig dedi ki...

Bir T.C. vatandasi olarak cagdas pasaporta gecebilmis olmaktan cok memnunum.

Dikkatimi ceken birkac konuda dusuncelerimi iletmek istiyorum.

1. REPUBLIC OF TURKIYE: Ulkeler pasaportlarinda kendi diline oncelik vermektedir. Yeni pasaportlarda ulkemizin adinin ingilizce yazilisindaki gulunclugu devletimiz devam ettirmektedir. Yeni basilacak pasaportlarda bu garipligin duzeltilebilecegini dusunuyorum.

2. Pasaport ucretlerinin kabul edilemez yuksekligi: Devletimizin vatandasina hakki olan bir belgeyi Turkcemizde 'fahis' kelimesi karsiligi bir bedelde vermesi vatandasi icin var olan devlet goruntusune uymuyor.

Pasaport ucreti diger ulkelerin uyguladigi seviyelere cekilmeli, bu ayip ortadan kaldirilmalidir. Ayrica, esitlik ilkesine gore ucreti Turkiye’de ve konsolosluklarda ayni olmalidir.

3. Gecerlilik Suresi: Tum dunyada pasaport sureleri tek ve uzundur. Bu vatandas ve de devlet icin buyuk islem kolayligidir.

Gecerlilik surelerinin 6 ay, 1, 2, 3 yil gibi kullanisli olmayan sureler yerine, 5-10 yil gibi tek sureli verilmesi en dogru uygulamadir.

Adsız dedi ki...

madem seyahat ozgurlugunden bahsediyoruz bir de ingiltere'nin istedigi vize ucretlerine bakin!..
https://www.visainfoservices.com/Pages/Content.aspx?Tag=VisaFees_PAGE
vize almak icin istenen belgeler, vize kuyrugu eziyeti, asagilanmalar zaten malum da, bir de ustune tonla para veriyoruz. vizeyi alacagimiz da garanti degil ustelik! bence bu konunun da uzerine gidilmeli, vatandaslarinin insanca seyahat etmelerini saglamasi icin hukumete baski yapilmali..

Hakan dedi ki...

Biraz da, pasaport fiyatlarından ziyade, 140 ülkenin vize uyguladığı bu durumdan, ülkelerin uyguladığı vizelerden bahsederseniz iyi olmaz mı?

Hakan Güven dedi ki...

Tursab'ın işin içine katılmasını %100 destekliyorum.Ayrıca TÖSHİD gibi özel havayoları birliğide dahil edilebilir.Niyahetinde işin içinde pasaport,pasaport olunca seyahat yada bir şekilde transport işide katılmış oluyor.

Yine aynı kurumlar ile bize vize uygulayan ülkelerle aramızdaki anlaşmalar karşılıklı elden geçirilmeli.En azından gümrükde (havaalanı yada kapı)verilecek 1 veya 2 aylık vizeler halinde olmalı.Bize deli gibi üstelik anormal paralarla vize uygulayan birçok ülkeye biz ya vize uygulamıyoruz yada havaalanında girişde vize veriyoruz. Bu ülkemizin itibarı ve dünya üzerindeki geçerliliği içinde ayrıca devletin bir imtihanı durumunda olmalı!

Bu kurumlarda ellerini taşın altına koymak zorunda zira seyahat edenden para kazanıyorlar.

Yaşı genç olan yorumcular için, gelinen nokta; 100$lık çıkış fonu ve bugüne göre biraz daha yüksek pasaport bedellerinden çok daha makul 15TL çıkış harcı (çoğu ülkede bu civarda zaten,ya bilmeden yada bilerek ödeniyor) ile hala pahalı olmasına rağmen yarıya inmiş harç bedeli.

Yeşil pasaport'a gelince. Bu pasaport aynen yazıldığı gibi, ülkemizdeki belirli bir zümrenin sırf kendi çıkarları için uydurduğu bir pasaport türüdür! Üniversitelerde yardımcı doçent bile alırken tüm angaryaları yapan asistanlar ne öğrenci ne yeşil alır! YEşil pasaport konusunda her yoruma katılıyor, bu tamamen eşitlik ihlalildir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Suat Bey, Sloganda bulunan MÜŞTERİ kelimesi pek hoşuma gitmedi açıkcası ama destekliyorum sizleri.... Rukiye

Adsız dedi ki...

TC kimlik numarası zorunlu olmasa, daha fazla sayıda imza toplanılabilir.

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Rukiye hanım, desteğiniz için teşekkürler. "Türkiye Cumhuriyeti'nin müşterisi değil, yurttaşıyız!" sloganındaki "Müşteri" devletin bize vermek zorunda olduğu pasaportları çok yüksek/fahiş bir ücretle "sattığını" göstermek, dönüştüğümüz sıfatı anlatmak için kullanıldı.

"Adsız" arkadaşım, evet biz de uzun zamandır farkındayız, T.C kimlik no istemesek daha çok imza toplayabileceğimizin. Ancak o zaman "sanal" yığınla insan imza atacak, kampanyanın ciddiyeti ortadan kalkacak, bir de onları temizlemekle uğraşacağız. Kampanya sayfasındaki SSS bölümünde bu konuyla ilgili tüm yanıtlar mevcut, okumanızı öneriim.

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Hakan Güven, Kerem Arig ve Hakan'a yorumları ve aktardıkları önerile için teşekkür ederim.

Fatih dedi ki...

Merhaba Suat Bey,

bundan önceki başlattığınız kampanya için sonsuz teşekkürler,pasapor ücretleri konusunda benim le aynı şeyi düşünen insanları görmek harika..

asıl belirtmek istediğime gelince,

Sayın Maliye Bakanına, Cumhurbaşkanımıza twitter üzerinden yazdım ve Syn Mehmet Şimşek ten aldığım cevap yine aynı oldu,tekrar söylüyorum indirim yetersizdir,hala adaletsizlik vardır ve bu adaletsizliğin bir an önce düzeltilmesi gerekir,bizim hatamız ne ki bir Alman veya bir Fransız gibi 50 dolar vererek pasaport alamıyoruz?

Yukardaki açıklamalarda bahsettiğiniz üzere dava açılmalı,üstelik seyahat firmaları da buna destek olmalı,çünkü yurtdışına giden turist sayısının artması aynı zamanda seyahat firmalarına da para kazandırır...

Adsız dedi ki...

Bu imza kampanyası için internet sitelerine reklam verilebilir. bu reklamların bedeli için de aynı wikipedia nın yaptığı gibi bağış toplanabilir. Belkide gönüllü olarak bedava reklam alan siteler de bulunabilir. Bunun imza sayısını arttırmak için çok etkili olacağını düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Umuma mahsus pasaport ismi gerçekten çok saçma ve anlamsız bir isim. Ne demek yahu umuma mahsus. Bir normal pasaport vardır. Bir resmi(şu anda gri renkte olanlar), bir de diplomatik. Yeşil pasaport tamamen uydurma bir saçmalıktır. Ancak yeşil pasaport aleyhine dava açıldığında mahkemedeki hakimler ve görevlilerde bu yeşil pasaporta sahip olduklarından kaldırmamak için ellerinden geleni yapacaktır.(daha önce ssk lıların devlet hastanesine gidemedikleri için açılan davaları hatırlayın). Bu davada da bu hususa çok dikkat edilmelidir.

akıllı teknoleji dedi ki...

Toplumumuz için çalışmalarınıza teşekkür ederim.
Yaşlanacağız yaşlılara emeklilere seyahat kolaylıkları isteyelim. Saygılarımla

Çelebi Alper dedi ki...

Merhabalar,

Tek başıma yaptığım seyahatlerimin maceralarını paylaşmaya başladığım sitemi bloglar kısmına eklerseniz çok memnun olurum. Size katkıda bulunabilirsem hazırım.

www.celebialper.com

Adsız dedi ki...

Yeşil pasaport SSCB'de de vardı. 230 milyon nüfusun yaklaşık 20 milyonu komünist partisi üyesi idi. Parti üyelerinin kendilerine verilmiş olan özel pasaportla SSCB dışına çıkmaya hakları vardı. Diğer "umum" ise pasaportlarıyla sadece SSCB içinde seyahat edebilirlerdi. Bu nedenle olimpiyatlara katılma hakkı elde eden sporcularla gemilerde çalışan vatandaşlar, yurtdışına gittiklerinde hemen iltica ederlerdi. Sovyetler bile bu uygulamayı bıraktı 1989 dan sonra. günümüzde ayrıcalıklı pasaport kullanan son komünist ülke Türkiye :-) Bir de müze amaçlı Küba var, son dakikalarını yaşayan.
Bilgilerinize,
Fikret Çobanoğlu

MarmarisBurda dedi ki...

Merhaba, Sizinle nerden iletişime geçeceğimi bulamadığımdan dolayı buraya yazıyorum,Marmaris otel ve aktivitelleri hakkındaki sitemi www.marmarisburda.com okuyucularınızla paylaşmanızı rica ediyorum şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

bununla ilgili yerel mahkemelere dava açıldı mı? Açıldıysa red edilme nedenini yazar mısınız? Bununla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınabilir belki?