Seyahat Özgürlüğü Nedir?

Seyahat özgürlüğü temel bir "insan hakkı"dır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 13. maddesi şöyle der:
1. Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır.
2. Herkes , kendi ülkesi de dahil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahipti
r.


Aynı şekilde 1966 tarihli Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 12. Maddesinin 2. Fıkrası da  “Herkes, kendi ülkesi de dâhil, istediği ülkeyi terk edebilir” diyor.

12.Eylül.2010 tarihinde yapılan referandumla değiştirilen Anayasa'nın Yerleşme ve seyahat hürriyeti başlığı altındaki 23. maddesi de bu hakkı şöyle tanımlamaktadır:
Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;
Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek;
Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.
Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilir.
Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.


Yani "seyahat özgürlüğü" sadece suç soruşturması ve kovuşturması nedeniyle hakim tarafından sınırlandırılabilir. Bunun dışında sınırlandırılamaz.

Ancak 20 Haziran 2010 tarihinde seyahat özgürlüğü gönüllülerinin de katkısıyla pasaport ücret ve harçlarında yapılan %50 indirime rağmen "pasaport"lar için istenen yüksek ücretler (Dünya'daki en pahalı pasaport Türkiye'dedir) yurt dışına çıkışı sınırlamanın da ötesine geçerek, "engellemek" anlamına gelmektedir. Bu durum, açık bir biçimde Anayasa'nın ihlal edilmesidir.

Seyahat özgürlüğü tüm yurttaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve diğer çeşitle nedenlerle kullandıkları vazgeçilemez ve engellenemez bir temel insan hakkıdır. Yurt dışında bu hakkın kullanımı temelde pasaport adını verdiğimiz bir kimlik belgesiyle gerçekleşir. 

Ancak Türkiye'de devlet, kendisinin vermek zorunda olduğu bu "kimlik belgesi" için vatandaşlarından fahiş harçlar istemekte ve ayrıca "yurt dışına çıkış harcı" gibi uygulamalarla seyahat özgürlüğünü iyice kısıtlamaktadır. Yurttaşları arasında "yeşil pasaport" gibi farklı pasaport uygulamalarıyla ayrımcılık yaratan Türkiye, dünyada birçok ülkenin çocuk ve gençlere uyguladığı pasaport indirimlerinde de kimden sadece defter ücreti alırken kiminden harç talep ettiği farklı uygulamalarla her yıl pasaportlara otomatik zam yapmaktadır.

Yüksek pasaport, yurt dışı çıkış ve vize harçları özellikle Türkiye'de seyahat özgürlüğü hakkını sınırlandıran ve bu özgürlüğün kullanımını zorlaştıran temel engellerdir.

Seyahat özgürlüğünüze sahip çıkın!

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben dis devlete ikahmdt ediorum ama vatanima giddemeorum cunku yeni pasaportum yok eskissinin de suresi bitmis yani izinimi aldim okular kapandi izin param hasir ama velakin hapisis burdaa pasaport bas vurussu yaptim ama. Malesef pasaportum gelesiye kadar izinim bitior yani izinim de maf oldu su an calissmaya da gidemeorum izini yazdir dim diye evde hanim ve uc cocuk oturuyoruz yaktin beni pasaport degismese ne olacakti sanki simdiye kada gemmetri pasaportumuz mu vardi oda is goruordu devletin de zarari var bu is den saten dovizi burlarda har cur edioruz iste bu sade bir ben degilim saniorum, mehmet akif ersoyun dedigi gibi hür yasarim hanki kisi bana sencir takar sasarim iste. Takti hem de devlet takti sehat. Özgurlugmu de yakti. Sag olasin bu ise bakan biri var mi ki acaba. Hislandirin bari de. Bir haftalina bari gide bi

Adsız dedi ki...

2015 yılı yeni harç ücretlerini görünce kendimi bir şey yapmak zorunda hissediyorum. anayasadaki temel haklarımızdan seyahat özgürlüğü hakkımızın dolaylı olarak fahiş ücret uygulamalarıyla engellenmesi konusunda nereye ne şekilde müracaat etmeliyiz? maliye bakanlığı gelirler idaresine şikayet dilekçesi mi göndermeliyiz? bilen birisi cevaplarsa, yönlendirirse çok sevinirim.

Adsız dedi ki...

Ben yolda otobüse el kaldirdigimda otobüs durmuyor bunun sebebi de burada bulunan ve diğer otobüslere binmemi istemeyen firmaların engel olması bu durumda mahkemeye versem kazanirmiyim sonuçta benimde seyahat ozgurlugum kisitlanmis olmuyormu

Adsız dedi ki...

Seyahat özgurluğunu kullanmak içinkaç yaşında olmak gerekir.

Adsız dedi ki...

https://ms.hmb.gov.tr/uploads/sites/7/2019/09/Faaliyet_Raporu_2018.pdf
[url=http://hizliresim.com/9Y1RjN][img]http://i.hizliresim.com/9Y1RjN.png[/img][/url]

2018 yılında boş pasaport defterinin üretim maliyeti sadece 8 lira. Hem de maliyeti düşürdük karımız arttı diye övünüyorlar. Enteresan bir ülke.