9 Ekim 2014 Perşembe

EBOLA Geliyorum diyor!

Ebola şu anda dünyayı tehdit eden en tehlikeli virüs ve hastalık. Çünkü hastalığın bilinen bir tedavisi yok. Hastalığın ölüm oranı yüksek, genellikle virüsle enfekte olanların % 50 ila %90 arasında ölüyor. Aşı geliştirme çalışmaları sürmekte, ancak henüz mevcut bir aşı bulunmamaktadır.

Bu blogda yer vermemizin sebebi ise artık tüm dünya için tehdit oluşturacak bir düzeye gittikçe yaklaşması ve Türkiye'de henüz bununla ilgili ciddi bir önlemin alınmadığı ya da kriz yönetimine dayalı bir çalışma yapılmadığı inancı. 

THY ile riskli ülkelerden ülkemize gelen şüpheli hastalara yapılan muameleler ve THY'nin bu riskli ülkelere ve/veya komşularına direkt uçuşlarını hala (ısrarla) sürdürmesi aslında kaygılarımızı artıracak boyutta.

Yetkilileri bu konuda önlem almaya, hazırlıklı olmaya kamuoyunda farkındalık yaratarak toplumsal duyarlılığı yükseltmeye çalışmalıyız. Yaklaşık 6 aydır Twitter (@seyahatozgurluk) hesabımızdan bu konudaki gelişmeleri ayrıntılı olarak ve düzenli bir biçimde paylaşıyoruz. Virüs hem doğrudan tüm gezginleri, seyahatseverleri, turistleri ve #seyahatözgürlüğü nü tehdit ediyor hem de artık bu boyutu çoktan aşarak tüm insanlık için ciddi bir tehdide dönüştü. 

2014 Batı Afrika Ebola Salgını, Gine, Sierra Leone , Liberya'yı kasıp kavuruyor ve büyük oranda Nijerya'yı çevre ülkeleri de etkileyecek. Ancak bu sefer Afrika dışında ABD ve İspanya'da da vakalar görüldü. Sierre Leone'den bir Norveçli doktor da ülkesine götürüldü ve orada tedavi görüyor.



Özellikle İspanya'da yaşananlar ibretlik! 

Ebola hastası İspanyol rahip Manuel Garcia Viejo'yu tedavi ettiği sırada Madridli hemşire Teresa Romero'ya virüs bulaştığının tespit edilmesinin ardından İspanya'da tam bir panik havası hakim. Sadece Madrid'de, hemşirenin kocası ve yakın zamanda Nijerya'ya gitmiş olan bir mühendis karantinaya alınırken 52 kişi de gözlem altında tutuluyor.  Ayrıntıları şu haberden okuyabilirsiniz: Tıklayın.

Yapmamız gereken basit: Bu salgın ülkemize gelmeden, kim nasıl bir önlem aldı, kimlerin ne rolü olacak, bizi bu salgından nasıl korumayı düşünüyorsunuz sorularını her mecrada başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere sormak ve yanıt aramak...

Bu işe yarar mı? Yarar!

Belki çoğunuzun haberi yok, ama THY ilk Ebola şüphelisine yaptığı muameleden sonra gösterilen tepkilerle kendine çeki düzen verdi. Ama bunun hastane bölümü ne durumda, ne yapılıyor, nasıl yapılacak bilemiyoruz. Çünkü salgın olasılığı nasıl yayıldığı konusunda ciddi şüpheler var. Aşağıdaki resimler tepki öncesi ve sonrası THY'nin neler yaptığını size net bir biçimde gösteriyor.


Ebola konusunda Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün 3 dilde hazırladığı broşüre ulaşmak için lütfen tıklayın.

Hiç yorum yok: