8 Nisan 2010 Perşembe

PASAPORTUNUZ VİZE İÇİN YETERSİZ OLABİLİR!

Seyahat ve turizm şirketleri müşterilerine birkaç gündür uyarılar yolluyorlar. Özellikle veriliş tarihi 10 yıldan eski olan pasaportlara artık Schengen ülkeleri tarafından vize verilmeyecek.

Şirketlerden yollanan açıklama özetle şöyle:

Schengen ülkelerinin 05 Nisan 2010 tarihi itibariyla uygulamaya basladığı önemli prosedür degisikligi hakkinda sizlere bilgi vermek isteriz. Schengen Ülkesi Konsolosluklari 05 Nisan’dan itibaren, verilis tarihi 10 yildan eski olan pasaportlara vize vermeyecektir. Schengen vizesi alabilmeniz için pasaportunuzun son 10 yil içerisinde alinmis olmasi gerekmektedir.  

Söz konusu uygulama geçerli schengen vizesi bulunan kisileri etkilemeyecektir, bu kisiler vize süreleri bitene kadar seyahat edebilirler. Uygulama sadece yeni vize verilirken geçerli olacaktir ve pasaportu 10 yildan önce alinan kisilerin pasaportlarini yenilemeleri gerekecektir.

Multiple (çok girişli) vize basımı için pasaportta arkalı önlü ve yan sayfa birbirini takip eden 3 adet boş sayfa olmalıdır, ve Single (tek) girişli vize taleplerinde sadece arkalı önlü birbirini takip eden 2 adet boş sayfaönlü boş olmalıdır. Aksi takdirde problem çıkmaktadır, vize verilmemektedir.

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yabancı ülke konsoloslukları vizelerini ancak pasaportların "Vize" için ayrılmış bölümlerine tatbik edebilirler. "Döviz", "Gümrük Kayıtları" ve "Açıklamalar" yazan bölümlere vize uygulanamaz. Bu nedenle vize başvurusu yapılmadan önce vize sayfaları dolu pasaportların yenilenmesi gerekmektedir. Pasaportlar konusunda bir başka önemli husus pasaportların sahibi tarafından mutlaka imzalanmış olması ve pasaportun en az altı ay geçerlilik süresi olmasıdır.

Hiç yorum yok: