26 Eylül 2010 Pazar

Pasaport alacak 700 gazeteci kim?

Cengiz Semercioğlu'nun Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde bugün "pasaport alacak 700 gazeteci kim?" adıyla yayımlanan yazısı aşağıda, lütfen dikkatle okuyun. Hem yeşil pasaporta karşı sürdürdüğümüz mücadelenin neden gerekli olduğunu anlayın, hem devletin pasaport konusunda yeni imtiyaz alanları yaratarak "eşitsizliği" nasıl artırdığını görün, hem de herkesin temel bir insan hakkı olan  "seyahat özgürlüğü"ne bakış açısındaki bilgisizlikleri ve ilgisizlikleri görün!

İşte o yazı:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın girişimiyle sporcular gibi gazetecilere de vize kolaylığı sağlayan gri pasaportlar verilmesi kararlaştırıldı.


Bu durumun medyada yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyeceği aşikar...
Çünkü sadece 700 gazeteciye verilecek bu pasaportlar.
“Genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri, dış politika yazarları, diplomasi muhabirleri ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı izlemekle görevli muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar” olarak sınır çizildi...
Hadi soruyu ilk ben sorayım:
Başbakan’ı, Cumhurbaşkanı’nı izlemekle görevli olanlar gazeteci de, diğerleri değil mi?
Bir tek onlar mı yurtdışına sık seyahat ediyor?
Ekonomi servisleri, spor servisleri ve yan yayınlarda çalışan gazetecilerin yurtdışıyla hiç işleri yok mu?
Dış politika yazarı gri pasaport alacak, günlük siyaset yazarı alamayacak...
Hangi gazeteye, neye göre dağıtılacak pasaportlar?
Yandaş gözetilecek mi, muhaliflere verilecek mi?
500 bin satan Hürriyet’le, 50 bin satan Vakit’e aynı sayıda mı pasaport verilecek?
Arınç’ı, Başbakan’ı kızdıran haber yaptıkları zaman gazetecilerin elinden pasaportlar alınacak mı?
Ulufe dağıtır gibi dağıtılıp, ceza kesilir gibi toplanacak mı?
Neresinden bakarsanız bakın, tartışmaya açık bir konu.
Böyle ayrımcı kıstaslar yerine sarı basın kartı gibi belirgin, katı kurallar konmalıydı bu pasaport işine de...
“20 yıllık sarı basın kartı sahipleri alabilir” gibi...
Şimdi genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileri dışında herkesin pasaportu tartışmaya
açık olacak.
Önemli not: Sakın gri pasaport peşinde olduğumu sanmayın.
Sağ olsun bizim idaredeki arkadaşlar gri pasaporttan daha iyi çalışıyorlar. En az iki yıllık Schengen alıyorlar. Hiçbir vize sorunu yaşamadım bugüne kadar.
Benim itirazım, gri pasaport işinin gazeteciler arasında bir ayrıma dönüştürülmesinden...

Yazının linki için lütfen TIKLAYIN!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayin meclis baskani kendi vatandaslari arasinda ayrimcilik yaparsa baskasi ne yapmaz??? Gazetecilerin ne ayricaliklari var?? Bize de gri veya yesil pasaport verilsin...Boylelikle ne vize ne konsolos ne vize araci kurumu ne de pasaport derdi kalmaz..Gri ve yesil pasaport un harc ve defter parasi bildigim kadariyla normal pasaporttan daha ucuz..Versinler herkese bitsin bu dert..
Kendileri hayatlarinda hic konsolosluklarda vize kuyrugu beklememis ve vize araci kurumu denen kar amacli kurumlarla ve vize icin insanlari azarlayan,hor goren,rezil eden elciliklerle hic muhatap olmadigindan neyin ne oldugunun farkinda degil herhalde..
Lutfen bizim adimiza once kendi hukumetinden neden dunyanin en pahali benzini,arabasi,dogalgazi,interneti,cep telefonu,elektigi,pasaportu Turkiye de diye kendi hukumetinden sonra da vatandaslarini asagilayan,yerin dibine sokan,utandiran,vermedikleri vizenin parasini ic eden hatta vizeden kazandiklari paralarin buyuk kismini ulkelerine gonderen konsolosluklardan ve kar amaci guden ortaklari vize araci kurumlarindan hesap sorsun....

Adsız dedi ki...

Gazeteciler!!! bedava gezer, bedava yer,bedava içer,bedava yaşarlar!aynen yorumdaki gibi, kendileri sosyal hayatın hiçbir kurumunda sıraya girip sıradan vatandaş gibi kahır çekmezler, ama masa başında çok güzl ahkam keserler. Toplumun her konusuna değinir gibi görünür sahiplenirler ama gerçekte onlar için bunların hepsi sıradan günlük bir yazıdır birkaç saatte yazılan,maksat imtiyazların devamını sağlayacak yer baki kalsın!

Cengiz Semercioğlu, keşke birkaç paragrafta,gri yeşil yakın gelecekte eğer kimse bu konuya kamu birliği ile müdahale etmezse muhtemelen biraz daha kategorize edilip mavi, mor, siyah, eflatun gibi renkleride çıkacak!

Olan, hayatın her alanında,nefes almak hariç kazandığı para ile satın aldığı herşey ama herşeye vergi vermekle mükellef sıradan vatandaşa oluyor!

O 700 gri pasaport, CEngiz Semercioğlu'nu takip edecek diğer gazetecilerle beraber 1700'e çıkacak. Birlik ve beraberlik gazeteciler cemiyetine üye olan tüm gazeteci ve yazdığı gibi basın kartı sahiplerine kadar ulaşacak. Sonuçta kendi işlerini halletmiş olacaklar.

Peki aslolan SINIFSIZ bir pasaport değilmi? peki bunun için zamanını köşesini harcayacak bir gazeteci yokmu?

sanmıyorum olacağını!