4 Ocak 2012 Çarşamba

Pasaport zammı için TBMM'de soru önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, pasaport harçlarına getirilen zammı TBMM gündemine taşıdı.

Tunay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Teknik sorun var, acelesi olmayanlar pasaportlarını yılbaşından sonra alsın” açıklamasının gerekçesini sordu.

Tunay, yazılı soru önergesinde, “Bu açıklamadan hemen sonra pasaport harçlarına zam gelmesi tesadüf müdür?” dedi.

İstanbul Milletvekili Tunay’ın soru önergesi şöyle:

“26 Aralık 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü internet sayfasında (http://pasaport.iem.gov.tr/) ve çeşitli yazılı görsel medya organlarında yer alan bir duyuru ile pasaport alımı sırasında yaşanan bazı teknik aksaklıklar nedeniyle pasaporta acil ihtiyacı olmayan vatandaşların müracaatlarını ertelemesini istenmiştir. Bu duyuru üzerine birçok vatandaş pasaport işlemlerini ertelemek durumunda kalmışlardır.
Bu gelişmelerden sonra ise 30 Aralık’ta yayınlanan Resmi Gazete’nin ilgili sayısı ile Bakanlar Kurulu kararınca, “Değerli Kâğıtlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre pasaportlar için 54 lira olan değerli kâğıt bedeli, yüzde 15,7lik artışla 62,50 liraya yükselmiştir. Bu çerçevede,

1- İlgili duyurunun ardından yapılan zamlar bir tesadüf müdür?
2- Dünyadaki pasaport ücretleri açısından ülkemiz kaçıncı sıradadır?
3- Anayasamızın 23.maddesinde tanımlanan “seyahat hürriyeti” ilkesi ile pasaport ücretlerinin bu kadar fahiş rakamlarda olması sizce bir çelişki değil midir?
4- Pasaport ücretlerinin düzenlenmesi ve dünya standartlarına çekilmesi için ilgili bakanlıklarla yürütmüş olduğunuz ortak bir çalışmanız var mıdır?”

TBMM sitesinden 67715 evrak numaralı soru önergesi olarak takip edilebilir. Tıklayın!

Hiç yorum yok: