14 Şubat 2012 Salı

T.C Pasaportu Guinness Adayı!


Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ve Sırtçantalılar Grubu  “dünyanın en pahalı pasaportu” olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu Guinness'e aday gösterdi.
Temel bir insan hakkı olan ve Anayasamızda da düzenlenen "seyahat özgürlüğü"nün önündeki en büyük engellerden biri olarak gördüğümüz "fahiş" pasaport ücreti ve harçlarına ilişkin mücadelemiz hız kesmeden sürüyor.
Bugüne kadar T.C Cumhurbaşkanlığı, T.C Başbakanlık, T.C Maliye Bakanlığı ve T.C İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere yazmadığımız yer, başvurmadığımız merci kalmadı. Defalarca yazılı ve görsel medyada yer aldık, gazeteciler ve köşeyazarları aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalıştık. İmza kampanyası düzenledik, sosyal medyada örgütlendik. Bugüne kadar ki çabalarımızı, bu blogta ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
Ne var ki bu sorunu çözmek ve bu ayıba son vermekle yükümlü olan yetkili kurum ve kişiler başlangıçta gösterdikleri duyarlılığı sonra tamamen unuttular. Mücadele ile kazandığımız %50 indirimi adeta bir "sus payına" dönüştürdüler. %50 indirime rağmen T.C. pasaportunun hala dünyanın en pahalı pasaportu olduğu gerçeğini görmek istemediler.
Biz mücadelemizi sürdürüyoruz, bugüne kadar sessiz ve duyarsız kalan sorumluların dikkatini bu konuya çekmeye çalışıyoruz. Madem devlet sesimizi yeterince duymuyor biz de sesimizi dünyaya duyururuz dedik: 14 Şubat 2012 günü, 2013 Guiness Rekorlar Kitabı‘na başvurumuzu yaptık. 
“Dünyanın En Pahalı Pasaportu” kategorisinde ID 389296 numaralı dosyayla Sırtçantalılar Grubu’nun başvurusunu grup yöneticilerinden Onur İnal Londra’daki Guiness World Records Ltd. şirketine teslim etti.  T.C pasaportunun “dünyanın en pahalı pasaportu” olarak 2013 Guines Rekorlar Kitabı’na girip giremeyeceği yetkililerin 4-6 hafta sürecek değerlendirmesinin ardından belli olacak. 
Umut ederiz ki devletimiz vatandaşlarına vermek zorunda olduğu bir kimlik belgesi olan biyometrik pasaportu fahiş bir fiyata satmaktan vazgeçer, pasaportumuz dünyanın en pahalı pasaportu olmaktan çıkar ve biz de başvurumuzu geri çekeriz!
Temel bir insan hakkını ihlal eden bu "birincilik" sanırım kimseye onur kazandırmayacak...

3 yorum:

Mehmets dedi ki...

katılıyorum destekliyorum

BilinmeyenRota dedi ki...

ne zaman sonuçlanacak Guiness. Artık resmileşsin istiyoruz.

BilinmeyenRota dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.