13 Nisan 2012 Cuma

Milletvekillerine Açık Teşekkür!

Sesimiz, mailimiz, twitimiz, faksımız, mektubumuz, bloglarımızdaki yazılarımız TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na ne kadar ulaştı bilmiyoruz.

Biz isyanımızın, kampanyalarımızın milletvekillerine de ulaşması için elimizden geleni yaptık. Medyaya "basın açıklamaları" yolladık, kimi yazarlara, miletvekillerine, gazetecilere de mailler attık, fakslar çektik. Yaklaşık 1 haftadır sosyal medyada "bu sefer olmaz" diye haykırıyorduk, 9 Nisan'da bir de imza kampanyası başlatmıştık.

Haberi ilk duyduğumuz 6 Nisan tarihinden beri hızla örgütlenip, "yurt dışına çıkış harcı"na karşı "seyahat özgürlüğümüzü" savunmaya başladık. Ve Yurt dışına çıkış harcına yapılması düşünülen %33'lük zam komisyonda kanun teklifinden çıkarıldı. Bunu da herkesten önce komisyonu bizzat arayarak oradaki uzman/raportörlerden öğrendik, teyit ettirdik. Tüm destek verenlere duyurduk.

Nedense Zam haberini koşa koşa yapan basın, geri alındığını duyurmayı tercih etmiyor. Bianet'e de bunun için ayrıca teşekkür ederiz.

Ama asıl teşekkür bir yanlışta ısrar etmeyen bizim "deli dumrul vergisi" diye nitelediğimiz bir harca zam yapmaktan vazgeçen milletvekillerimize: Bunun için çaba harcayan, iktidar partisinden gelen her kanun teklifinin makul ve mantıklı sebepler söz konusu olduğu zaman geri çekilebileceğini, değiştirilebileceğini gösterdikleri için...

Açıkcası zammın iptal sürecinin tam nasıl işlediğini bilmiyoruz, ama her zaman bir şeyi bilmek istiyoruz, yurttaşlarının haklı taleplerine karşı duyarsız olmayan bir parlamento var mı yok mu?

Ancak biz bu zammın geri alınmasını elbette yeterli görmüyoruz. Hatta bunu, teşbihte hata olmaz: "eşeğini önce kaybettirip, sonra buldurmaya" benzetiyoruz.

"Seyahat özgürlüğü" ile ilgili asıl ve temel sorunlarımız olduğu yerde duruyor:
  • Dünyanın en pahalı pasaportuna sahibiz.
  • Yurt dışına çıkış harcı ödemeyi sürdürüyoruz.
  • Yeşil pasaport eşitsizliği artarak sürüyor.
  • Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı haksız vizeler, yüksek vize harçları, vatandaşlarımıza yapılan utandırıcı muameleler hiç hız kesmiyor.
Biz bu zammın geri alınmasında etkili olan, görevlerini hakkıyla yerine getiren tüm vekillerimize tekrar teşekkür ediyoruz. Yeni Anayasa sürecinde "seyahat özgürlüğü" konusunda da hak ve özgürlükleri genişletici düzenlemeler istiyoruz. Ama bilinsin ki Anayasal ve temel bir insan hakkı olan "seyahat özgürlüğü" konusunda daha yolun başında bile değiliz.

Bu nedenle Seyahat Özgürlüğü Gönüllülerinin, Sırtçantalıların, gezginlerin ve seyahatsever tüm yurttaşlarımızın bu haksızlıklar ortadan kalkana kadar muhalefeti ve talepleri artarak sürecektir.

Hiç yorum yok: