1 Nisan 2012 Pazar

Pasaportumuz Guinness'te birinci ilan edildi!

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ve Sırtçantalılar Grubu  “dünyanın en pahalı pasaportu” olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu Guinness'e aday göstermişti. Guinness başvurumuzu kabul etti ve T.C. Pasaportunun dünyanın en pahalı pasaportu olduğu tescillendi.
Guinness yetkileri bugün yolladıkları mailde böyle bir kategorileri olmamasına rağmen, yeni bir kategori açtıklarını ve Guinness'in artık pasaport kategorisinde her ülkenin başvurularını değerlendireceklerini belirtiyorlar.
Geçtiğimiz aylarda “Dünyanın En Pahalı Pasaportu” kategorisinde ID 389296 numaralı dosyayla Sırtçantalılar Grubu’nun başvurusunu grup yöneticilerinden Onur İnal Londra’daki Guinness World Records Ltd. şirketine teslim etmişti.
Guinness'ten Mark April başvuruyu kabulde en etkili unsurun dünyada ortalama 50 dolar olan 10 yıllık biyometrik pasaportların Türkiye'de yaklaşık 250 dolar olması ve Türkiye'de pasaport ücretinin dünyanın en zengin 5 ülkesinin pasaport ücetlerinin toplamından daha pahalı olmasına bağladı.
Ne var ki üzgünüz.
Böyle bir konuda dünya birinciliği kazanmak elbette bizi sevindirmiyor. 
Daha öncede anlattık, temel bir insan hakkı olan ve Anayasamızda da düzenlenen "seyahat özgürlüğü"nün önündeki en büyük engellerden biri olarak gördüğümüz "fahiş" pasaport ücreti ve harçlarına ilişkin mücadelemiz hız kesmeden sürüyor.
Bugüne kadar T.C Cumhurbaşkanlığı, T.C Başbakanlık, T.C Maliye Bakanlığı ve T.C İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere yazmadığımız yer, başvurmadığımız merci kalmadı. Defalarca yazılı ve görsel medyada yer aldık, gazeteciler ve köşeyazarları aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalıştık. İmza kampanyası düzenledik, sosyal medyada örgütlendik. Bugüne kadar ki çabalarımızı, bu blogta ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
Ne var ki bu sorunu çözmek ve bu ayıba son vermekle yükümlü olan yetkili kurum ve kişiler başlangıçta gösterdikleri duyarlılığı sonra tamamen unuttular. Mücadele ile kazandığımız %50 indirimi adeta bir "sus payına" dönüştürdüler. %50 indirime rağmen T.C. pasaportunun hala dünyanın en pahalı pasaportu olduğu gerçeğini görmek istemediler.
Umut ederiz ki devletimiz vatandaşlarına vermek zorunda olduğu bir kimlik belgesi olan biyometrik pasaportu fahiş bir fiyata satmaktan vazgeçer, pasaportumuz dünyanın en pahalı pasaportu olmaktan çıkar ve bu birinciliği seve seve kaybederiz.
Çünkü temel bir insan hakkını ihlal eden bu "birincilik" kimseye onur kazandırmayacak...

Lütfen yazının tarihine iyi odaklanın! :)

Hiç yorum yok: