18 Haziran 2012 Pazartesi

Pasaport Krizi ve Medyanın Aldırmazlığı!

Şu anda pasaport bekleme süresini bir haftadan bir aya çıkaran bir "e-pasaport krizi" yaşıyoruz. Medyamız 2-3 haber dışında konuya çok ilgi göstermiyor. 

Önce E-pasaport sitesindeki resmi açıklamayı birlikte okuyalım:

"Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünden temin edilen umuma mahsus (Bordo) pasaport defterlerinin sevkiyatında yaşanan sıkıntılardan dolayı umuma mahsus pasaport tanziminde ve gönderilmesinde gecikmeler yaşanmaktadır. 
Umuma mahsus pasaport müracaatında bulunan vatandaşlarımızın planladıkları seyahatten en az 1(bir) ay önce müracaatlarını yapmaları faydalı olacaktır. Diğer pasaport türlerinde herhangi bir sıkıntı bulunmamakta olup gelen müracaatlar aynı gün içerisinde tanzim edilerek vatandaşlarımızın müracaat esnasında vermiş oldukları adreslere gönderilmek üzere PTTye teslim edilmektedir. Umuma mahsus pasaport tanzimi normale döndüğünde ayrıca bilgilendirme yapılacaktır."
Açıklamada,  özellikle seyahat özgürlüğü gönüllüleri için de özel 3 noktaya dikkatinizi çekiyorum:


1. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden pasaport defterlerinin "sevkiyatında" deniyor, aslında şu anda üretiminde ciddi bir sorun var. Çünkü bu pasaportları üretecek firma ile ilgili ihale iptal edildi. Pasaport krizine doğru sürüklendiğimizi gösteren haberleri aylar önce yine seyahat özgürlüğü gönüllülerinin dikkatine sunmuştuk!

2. Bu sıkıntı şu anda Bordo (umuma mahsus) pasaportlarda yaşanıyor. Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaportlarda bir sıkıntı olmadığı vurgulanıyor. (Buradan şunu da anlayabilirsiniz krizin ucu bürokratlara/ayrıcalıklılara dokunmadığı için daha uzun sürebilir.)


3. Bir ay beklemeye yol açan pasaport krizinin daha ne kadar süreceği konusunda net bir bilgi verilmiyor.


Şu anda medyaya yansıyan haberlere göre "e-pasaport" bekleyen sayısı 350 bin kişiyi bulmuş görünüyor, bunların yaklaşık 80 bini hacı adayı, ayrıca Eylül ayından önce yeni pasaportların basım ihalesi veya alımının söz konusu olmadığı belirtiliyor. Kriz nedeniyle alının pasaportların da maliyetinin 1,8 € ile 2 €'yu bulduğu devletin şu ana kadar 250 bin € zarar ettiği hesaplanıyor.


İşin en ilginç yanı henüz hiçbir medya kuruluşu, gazeteci, meraklı bir köşe yazarı bu pasaportu bu fiyata mal ediyorsunuz da nasıl vatandaşa 446 TL'ye (190 €) satıyorsunuz diye bir yetkiliye sormadı, bir haber yapmadı.


Diyelim ki gündem yoğun, farketmediler, e biz her gün, diğer Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ve Sırtçantlılarla birlikte Twitter'dan özel hesaplarına mesajlar yolluyoruz. TIK yok!


Bu aldırmazlığın nedenini çözen biri olur, bize de anlatırsa çok sevineceğiz.

Hiç yorum yok: