12 Mayıs 2010 Çarşamba

Vizeden önce Pasaport!

Vizesiz gidilebilecek ülke sayısında son zamanlarda bir artış gözlemleniyor. Medvedev'in Türkiye'yi ziyaretinden sonra Rusya da vizeyi kaldırıyor diye bir "sevinç" var.

Evet, Türk vatandaşlarının "seyahat özgürlüğü"nün önündeki önemli bir engel de vize ve yüksek vize harçları. Ancak bu ülkelere gitmek, yurt dışına çıkmak için ilk engel vize değil ki...

Yurt dışına çıkmak istiyorsanız önce bir pasaportunuz olmalı. Hele ailece bunu yapmayı düşünüyorsanız, binlerce lirayı gözden çıkartmanız gerekiyor.

Türkiye vatandaşlarına dünyanın en pahalı pasaportlarını satıyor. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon pasaport bulunduğu ve pasaport işlem sayısının yıllık 2.3 milyona yaklaştığı biliniyor. Bu işlemlerin % 65'i Türkiye'de kalan kısmı yurt dışında konsolosluklarda yapılıyor.

Biyometrik pasaportlarla birlikte çocuklar da pasaport sahibi olmak zorunda kalacak. Bu da hem pasaport hem işlem sayısında ciddi bir artış getirirken, ailelerin bütçesi daha da sarsılacak.

Şu ana kadar en fazla 5 yıllık verilen pasaportların süresini 10 yıl yapmak için Meclis'teki yasal düzenlemenin çıkarılmaya çalışıldığı söyleniyor. Bu doğru bir düzenleme. Ancak Harç kanununa göre her yıl artırılan harçlarla 10 yıllık bir pasaport çıkarmak küçük bir servete mal olacak görünüyor.

Kısacası vizeler kalkıyor diye sevinmek için çok fazla bir sebep yok. Fahiş düzeydeki pasaport harçları ve ücreti düşürülmeden  Türk halkının "seyahat özgürlüğü" sağlanamaz.

Hiç yorum yok: