8 Temmuz 2010 Perşembe

Çipli pasaport ihaleleri ve yolsuzluk iddiaları

Bugün iki farklı basın organında CHP milletvekili Atilla Kart'ın çipli pasaport ihaleleriyle ilgili yolsuzluk iddiaları gündemdeydi. Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Doğan, Nisan ayında da yer verdiğimiz yazısının bir benzeriyle ihaleyi yeniden gündeme taşıyor. Diğeri CNNTürk.com, yolsuzluk iddialarını haberleştiriyor.


Yalçın Doğan'ın köşe yazısı şöyle:
Yeni pasaportla uç uçabildiğin kadar
KEMERLERİNİZİ bağlayın, koltuk arkalarını dik tutun, önünüzdeki masayı kapatın. Şimdi cipli, yeni pasaportumuzla uçmaya başlıyoruz.
Uçuşun başladığı iki ayrı alan var. Biri Hazine Müsteşarlığı Darphane Genel Müdürlüğü, diğeri Emniyet Genel Müdürlüğü.

1999’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 180 ülke biyometrik (cipli)pasaporta geçmek için sözleşme imzalıyor. Terörle mücadele etmek, pasaport sahtekarlığını ve kaçakçılığı önlemek gibi, güvenlik gerekçeleriyle.

Sözleşme, ülkelere on bir yıl süre tanıyor. O süre 1 Nisan 2010’da doluyor, ama Türkiye pasaportları 1 Nisan 2010’a kadar, yani on bir yıl içinde yenilemeyi beceremiyor.
Bununla birlikte becerdiği işler var.
Yalçın Doğan'ın yazısının tümü için : TIKLAYIN!


CNNTürk.com'un haberi şöyle:
Çipli pasaport ihalesinde yolsuzluk iddiası
Kart, düzenlediği basın toplantısında, Hazine Müsteşarlığının 27 Eylül 2005 tarihinde yaptığı ihaleyi 15 milyon 475 bin avro bedelle bir Malezya firmasının kazandığını, ancak 30 Ocak 2007 tarihinde Emniyet bünyesinde aynı konuda yeni bir ihalenin yapıldığını kaydetti. Bu ihaleyi de "yine aynı Malezya firmasının da yer aldığı ortak girişim grubunun 10 milyon 500 bin YTL bedelle kazandığını" anlatan Kart, ihaleyi alan firmaların işi başaramadığını ve ihalenin fesh edildiğini söyledi.

Bu aşamadan sonra Başbakan'ın talimatıyla ihalenin Emniyet'in üstünde kaldığını öne süren Kart, Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut ve İltica Daire Başkanlığının özel bir birim oluşturduğunu, Polis Akademisi Gölbaşı Kampüsündeki bir binanın bu birime tahsis edildiğini ifade etti.

"Neresinden bakılırsa bakılsın, yolsuzlukların, karanlık ilişkilerin ve suç ilişkilerinin varlığını gösteren bulgular söz konusudur" görüşünü dile
getiren Kart, şu soruları yöneltti:

Haberin devamı için lütfen: TIKLAYIN!


CNNTürk.com'un yalanlama haberi şöyle:
"Çipli pasaport"ta fesata yalanlama

Akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kart'ın iddialarını yalanlayan yazılı bir açıklama yaptı.


"Aynı konuda iki ayrı ihale yapıldığı ve devletin zarara uğratıldığı iddiasının gerçeği  yansıtmadığı bildirilen açıklamada, vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarılmasının da söz konusu olmadığı ifade edildi."


Haberin devamı için lütfen: TIKLAYIN!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bakan Ingiltere ve Amerika gibi ulkelerin vize islemleri esnasinda Turkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin parmak izlerini aldiklarini bahsedilen ulkelere giriste de tekrardan hem parmak izi alindigini hem de goz taramasi yapildigini biliyor mu acaba?? Bu uygulamalar ve digerleri ile(vize formunda istenen bilgiler ,gecmis ve simdiki is,okul,adres,banka hesaplari,tapular vs)yabanci ulkeler hakkimizda kisisel veri tabani olusturabilirler mi??pekala olusturabilirler... Bir ulkenin ic ve dis isleri bakanliklari ve bakanlari vatandaslari hakkinda kisisel veri tabani olusturulmasina nasil izin verirler??? Nasil yabanci ulkelerin konsolosluklarinda ve gidilen ulkelerin havaalanlarinda T.C vatandaslarindan parmak izlerinin alinmasina izin verirler??? Hal boyleyken bakanin cikip da vatandaslarin kisisel verilerinin yurtdisina cikarilmadigini soylemesi trajikomik ve uzuntu verici bir olaydir..Ya konsolosluklardaki uygulamalardan haberi yok ya da var ses cikaramiyor...Gitsin normal vatandas gibi bir vize mulakatina girsin de gorsun bakalim neler oluyor oralarda...Ayrica yeni pasaportlarin biometrik sayfasi da gordugum en kalitesiz en kullanissiz biometrik sayfalardan..Gidin begenmedigimiz,geri kalmis dedigimiz Sudan,Irak,Iran gibi ulkelerin pasaportlarini ve kalitelerini gorun tabii bizi yonetenlerde ve bu islere bakanlarda gorsunlerde utansinlar tabii utanilacak yuzleri varsa...Hem dunyanin en pahali ve en gecersiz pasaportlarindan birini vatandasa sat hem de kalitesiz olsun var mi boyle bir sey??Pasaport ihalesinin Malezya sirketine verilmeside ayrica manidardir..Malum bizi yonetenler Malezyalilar la pek icli dislidirda...Madem kendi adamina veriyorsun ihaleyi bari dogru durust bir sey yaptir..