12 Temmuz 2010 Pazartesi

NTV'nin pasaport konusundaki yanlış haberi...

Pasaport fiyatları düştükten sonra, NTV ana haber bülteninde 22 haziran tarihinde yayınlanan haberi daha yeni izleme şansım oldu. 


Bizim bloğumuz, facebook grubumuzun da habere görsel malzeme olduğu, yüksek pasaport fiyatlarından yakınan vatandaşlar olarak anıldığımız haber, daha ilk anons cümlesiyle çuvallıyor.


"Artık dünyanın en pahalı pasaportuna sahip değiliz"


Sadece bu cümle de değil, haber içinde "biyometrik pasaportlara geçişle birlikte Türkiye'de pasaport fiyatları artmıştı ve dünyada birinci sıraya yerleşmişti" gibi başka yanlış bilgi ve cümleler de var. Fiyatlar zaten her yıl artıyor, yılbaşında rutin zam yapılmıştı. 1 Haziran'da biyometrik pasaportlara geçişte fiyatlar artmadı, üstelik şimdi birinci sıraya oturmadı, yıllardır dünyanın en pahalı pasaportu açık ara T.C. pasaportuydu. Hala da öyle.


Bu haberi hazırlayanlar sadece bir hafta kadar önce benimle röportaj yapmışlardı. Yine ana haber bülteninde yayınlamışlardı. Türkiye'nin durumunu etraflıca kendilerine anlatmıştık. Ve  dünyadaki 5 (10) yıllık biyometrik pasaport fiyatı ortalamasının yaklaşık 50 dolar, en pahalı pasaportun 200 dolarla Lübnan pasaportu olduğunu, onun da 100 dolar seviyesinin altına düşürüldüğünü söylemiştik.


Ama sanki bunların hiçbirinden haberleri yokmuş gibi, %50 indirimi duyunca, bu haberi "yazmayı"/"vermeyi" tercih etmişler. İnsan kendi arşivine, daha önce yapılan habere bir bakar. Bloğumuzdan, grubumuzdan görüntüler vereceklerine, bize yine danışsalardı, böylesine yanlış bir habere imza atmazlar, vatandaşı yanlış bilgilendirmezlerdi.


Zaten 5 yıllık pasaport ücreti yaklaşık 225 dolara indi. Hala dünyada bu fiyata vatandaşına pasaport "satan" başka bir ülke yok!


İşte o haber:
NTV Anahaber bültenindeki yanlış haber için tıklayın!

Hiç yorum yok: