28 Mayıs 2012 Pazartesi

Bianet: "Yeşil Pasaport Ayrımcıdır"

Bağımsız İletişim Ağı Bianet, okurlarına basın açıklamamızı "Yeşil Pasaport Ayrımcıdır" manşetiyle bugün duyurdu.


Haberde şöyle denildi:

İş insanlarına yeşil pasaport verilme planına Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri veSırtçantalılar Topluluğu tepki gösterdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir hafta önce Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendisine iş insanlarına yeşil pasaport sağlanması için talimat verdiğini belirtmişti.
Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ve Sırtçantalılar Topluluğu, imtiyaz ve ayrımcılık olarak nitelendirdikleri yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesine tepki gösterdi.
İki grup yaptığı ortak açıklamada, memurlara ve bürokratlara verilen yeşil pasaportun Anayasa'nın "kanun önünde eşitlik" ve "yerleşme ve seyahat özgürlüğü" maddelerine aykırı olduğu söylendi. Açıklamada, iş insanlarına da yeşil pasaport verilmek istenmesinin varolan ayrımcılığı arttıracağı belirtildi.

"Serbest dolaşım hakkına sahip çıkılmalı"

Yeşil pasaportun yarattığı ayrımcılığı ortadan kaldırmak için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağı belirtilen açıklama şöyle devam ediyor:
"Hükümetimizi, dünyanın en hızlı ikinci büyüyen ülkesinin, dünyanın en pahalı pasaport ücretini dünya ortalamasına düşürmeye, yurt dışına çıkış harcını kaldırmaya, Avrupa Birliği ülkelerinin haksız vize uygulamaları ile 'yeşil pasaport' gibi ayrımcılık yaratan uygulamalarla değil, kazanılmış 'serbest dolaşım hakkı'nı hayata geçirmek için mücadele etmeye davet ediyoruz."


Haber için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: