26 Mayıs 2012 Cumartesi

Ekşi Sözlük'te Yeşil Pasaport ve Ayrımcılık Tartışması

"Yeşil Pasaport Ayrımcılıktır" kampanyası şu ana kadar sosyal medyadan sonra en çok Ekşi Sözlük'te ses getirdi, tartışıldı. Sözlük yazarları sıkı bir tartışmaya giriştiler, lehte ve aleyhte çok "entry" girildi. 


Bu tartışma haklar, özgürlükler ve ayrımcılık konusunda ülkemizde ne kadar büyük bir kafa karışıklığı olduğunu gösteriyor. Seviyenin zaman zaman düştüğü bu "görüşler" gerçekten kampanyamızın izleyeceği yolun aslında nasıl büyük ciddi engel ve dirençlerle karşı karşıya olduğunu da gösteriyor. 


İmtiyaz sahipleri (elbette tümü ya da her yeşil pasaportlu için bunlar söylenemez) imtiyazlarının tartışma konusu edilmesinden bile rahatsız, bunu "hak" olarak gören de var, "kıskançlıkla" suçlayan da. Kimse "eşitlik" peşinde değil, ayrıcalıklarını kaybetmeyi de asla düşünmüyor.


Aşağıya özellikle "negatif" ve "şaşırtıcı" düzeyde ayrımcı olanların bir kısmını alıntılamak istiyorum, (elbette bunlara çok güzel yanıtlar veren sözlük yazarlarına da teşekkür ederek):
bana şu fıkrayı anımsatan önerme;
şeytan yeni gelene cehennemi gezdirir. her ülkenin kendine ait kazanları vardır. her kazanın başında bir zebani. çıkmayı başaranı içeri iter. bir kazanda yoktur bu zebani: türkiye. yeni gelen sorar: “neden türkiye kazanında yok?”. cevap basittir: “onlar çıkanı aşağıdan çekiyor zaten”
mütakabiliyet esası gereği bizim vize uygulamadığımız ülkelerden aynı şekilde uygulama talep edilmesi hususunda kamuoyu yaratmak yerine "madem ki biz vizesiz biryere gidemiyoruz başkaları da gidemesin" mantığıyla hareket eden arkadaşlara tavsiyem hazır eliniz değmişken kırmızı pasaport için de başlatın aynı kampanyayı. o eksik kalmasın.(makbenah, 25.05.2012 10:07)
 tahammülsüzlük ve kıskançlık kokan bir önermedir. hazineden geçinmeli, ülke kalkınmasına tek kuruş katkısı olmayan bir çok devlet memuru ve ailesi yeşil pasaport alınca kimsenin sesi çıkmazken; ülkenin ekonomisini sırtlayan, 3 kuruş fazla ihracat yapayım diye o ülke senin bu fuar benim evinden, ailesinden haftalarca, aylarca uzakta kalan işadamlarına verilince mi uyandınız. bu mantıkla elçilik mensuplarına verilen kırmızı pasaportlar da ayrımcılık olmuyor mu?(stolenfiber, 25.05.2012 10:28 ~ 10:31)
mesele o kadar basit ki aslında. yeşil pasaport sahipleri bu ülkeye işleri dolayısıyla kanunen bağı olan ve bundan dolayı seyahat ettikleri ülkelere göç etme imkanı bulunmayan insanladır. vize talep eden ülkelerin vize talep etmelerinin en temel sebebi "sen bizim ülkeye gideceksin de sonra dönecek misin" sorunsalıdır. işte burda yeşil pasaport vize talep eden ülkelere tc devleti nezdinde bir nevi referanstır. yani daha basit bir anlatımla ; "bakın bu adam bizim memurumuz. sizin ülkeye yerleşemez,çünkü burda bize kanunen bağlı. göç etmeye kalksa dahi adamın götünden kan alırız" ın pasaportça söylenişidir.(ali mu, 25.05.2012 20:12 ~ 20:17)
bir yeşil pasaportlu olarak diyorum ki; yok öyle bir şey. ne ayrımcılığından bahsediyorsunuz siz? seyahat özgürlüğü engelleniyormuş, git sen onu sana vize uygulayan ülkelere söyle. ben yeşil pasaport alarak, senin özgürlüğünü kısıtlamıyorum. yeşil pasaport alamayanlar türkiye'den başka bir ülkeye gidemiyor mu? gidiyor. git, başvur, al vizeni, artık süresi ne kadarsa, git gez arkadaşım. ayrıca, sanki her yeşil pasaportu olan her ayın 2 haftasını yurtdışında geçiriyor sanki anasını satiim. bende var yeşil pasaport, daha yurtdışına çıkabildim mi? hayır. neyse, ayrıca gençler çok dar açıdan bakıyorsunuz her şeye. türkiye'de, dünya'da, o kadar çok ayrımcılık var ki, en son ağlayacağınız ayrımcılıktır bu ayrımcılık. bu olayın anca şu kısmına katılıyorum, "evet, iş adamları bu pasaporttan yararlanmamalı."son olarak beyler şu da ayrımcılık bence; (bkz: kırmızı pasaport)(dead and broken, 25.05.2012 20:15)
bir öğretmen çocuğu olarak savunan herkese eksiyi bastığım slogandır. he amk benim elimden yeşil pasportu alınca her ülkeye istediğin gibi girebileceksin.(neal cassady, 25.05.2012 20:40)
yanılgının pasaport hali: yok arkadaşım, yok öyle bir ayrıcalık! ben 22 yıllık devlet memuruyum; memur çocuğuyum; 3. dereceye yükseldiğim zaman ( yüksekokul mezunuyum, elbet yükseliniliyor yani bu dereceye) aldım bu yeşil pasaportu; çalışma yaşamının karşılığı olarak alınan ve şimdi nefretle üstüne laf edilen bir pasaportun sahibiyim; nefret edildiğinden dolayı vize evrakları toplamadan dünyada yaklaşık 198 ülkeye bilet alıp gitmenin rahatlığını yıllarımı verdiğim çalışma yaşamının bana vermesinden dolayı özür dileyecek olmadığım gibi övünecek de değilim. gönül ister ki bütün tc vatandaşlarına yeşil pas. versin herhangi bir hükümet böylece bürokrasiyi ve girilemeyen ülkeler sorununu bir kalemde silsin. e bunu yapmıyor hükümetler; ben greve çıkarken - cezayı, sürgünü ve birçok başka baskıyı göze alırken yanımda olmayan hatta küfredenler yeş,il pasaporta laf edince samimi olmuyor, kusura bakmayın. ne yapalım, yakalım mı yeşil pasaportlarımızı? yok, yakmayacağız, sizler ne zaman ki memurlara küfretmeyi bıraktınız, memur olmak için sınava girerken dahi bir yandan küfretmediğiniz zamanlarda bu hakları hep beraber almak iç,in mücadele ettiğimiz zamanlar siz de evropaya vizesiz gidebileceksiniz. ne kadaaa ekmek o kadaa köfte yani sevgili gri pasaportlu arkadaşım.(lula lilian, 25.05.2012 20:45 ~ 20:50)
yeşil pasaportu olmayan birtakım kişilerin eziklikleri sonucunda buldukları slogan.yeşil pasaporttan vize isteyip istememeyi türkiye cumhuriyeti'nin tasarrufunda zannetmektedir bunlar.gidin derdinizi avrupaya anlatın "bizi beenmiirmisiniz?" diye. fesatlar sizi.gerçi yarın öbür gün memurla evlenirseniz hemen deli gibi savunursunuz yeşil pasaportu. o yüzden münasip bir eş bulun kendinize hadi bakalım.(cayintasicayinkusu, 25.05.2012 20:56)
yeşil pasaportun tam olarak ne olduğunun anlaşılmadığını gösteren yargı. yeşil pasaport devletin kendi memurlarına ve onların ailelerine tanıdığı bir imtiyaz değildir.
türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına başta schengen alanına üye ülkeler olmak üzere avrupa birliği üyesi ülkeler vize uygulamaktadır. istenildiği kadar bizim serbest dolaşım hakkımız vardı, biz istediğimiz gibi gezebilmeliyiz, tozabilmeliyiz denilsin pratikte işler öyle yürümez. bu olay ne kadar sahiplenirse sahiplenilsin sorun oluşturan bazı realiteler ortadan kalkmadıkça bu iş de pratiğe dökülemez.
schengen alanını oluşturan 26 ülkenin* veya avrupa birliği üyesi 27* ülkenin sınır güvenliği konusunda kendi içinde uygulaması gereken belli başlı kurallar vardır. özellikle avrupa birliği ekonomik olmasının yanında siyasi de bir örgütlenmedir ve göç, kaçakçılık vb politikaların belirlenmesinde ortak kararlar vermek zorundadır. bu bağlamda yaklaşık türkiye yaklaşık 75*milyonluk nüfusu ile bu ülkelere göre potansiyel bir göç kaynağıdır. bu ülkeler kendi vatandaşlarının iş refahının korunması kapsamında da realist davranarak vize uygulamasına gitmektedir. ben göç etmem, sırtıma çantamı vurup gezeceğimci kısım için sorun işin bu kısmında başlıyor gibi. sadece belli bir grup düşünüldüğü için vize uygulamasının haksız ve saçma olduğu zannediliyor. saçmalamayın kardeşim, kafayı büyük şehirlerden biraz dışarı çıkartın. adamın ağzında dişi ayağında ayakkabısı yok. x ülkesinde ayda 1000euro maaş vereceğiz + sosyal imkanlar denilse tası tarağı toplayıp göçer gider, sen hala ne gezmesinden ne tozmasından bahsediyorsun?
fakat bu sefer de şöyle bir durum ortaya çıkıyor. türkiye ne herkesin başka yerlere göç edeceği durumda bir ülke ne de tüm nüfusun bolluk bereketlilik içinde yaşadığı bir yer. yukarıda bahsettiğim ülkelerin vize uyguladığı ülkeler içinde belki de en eli yüzü düzgün ülke. bu durum da işin içine girince hem sadece iş, eğitim, turizm gibi amaçlarla seyahat edebilecek bir grup hem de ilk fırsatta tası tarağı toplayıp gidecek bambaşka bir grup ortaya çıkıyor ki ikisinin de sayısı çok ciddi rakamlarda. iş bu şartlar altında schengen alanını oluşturan ülkeler(ab değil) devletin göç etmeyeceklerine kefil olabileceği belli bir grubu vizeden muaf tutabiliyor. bu kapsama giren vatandaşlara da yeşil pasaport veriliyor. vize rejimleri incelendiğinde görülecek ibare, yeşil pasaporta x ülkesi 90 güne kadarki seyahatlerde vize uygulamamaktadır' örneğinde bir şey olacaktır. yani yarın birgün isteyen ülke yeşil pasaporta da vize uygulayabilir. vize uygulaması pasaportu veren değil, ona giriş işlemi yapan ülkenin tekelindedir.
yani bu şartlar altında yeşil pasaport imtiyazdır ya herkese verilsin ya da kaldırılsın yaklaşımı hayalperestlikten başka bir şey değildir. herkese verildiği takdirde yeşile de vize uygulanır. yeşil pasaport işadamlarına da veriliyor ayrımcılık bu yaklaşımı da bu hayalperestliğin ürünüdür. zaten kolayca uzun süreli vizeler alabilecek insanlar basitçe bir angaryadan kurtarılır bu uygulama ile en fazla.
not: evet yeşil pasaport sahibiyim.

(das auto, 25.05.2012 20:59)
buna sahip olmayanlar eğer sahip olsaydı olsaydı kesinlikle ayrımcılık değil, sahip olanların elinde olmasaydı kesinlikle ayrımcılık diyecekleri pasaport türü.(sarpito, 25.05.2012 21:12) 
Tüm yorumları okumak için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: