21 Haziran 2010 Pazartesi

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ GÖNÜLLÜLERİ BASIN AÇIKLAMASI



Dünyanın en pahalı pasaportlarında gerçekleştirilen indirim yeterli değil!

  • Oldukça yüksek görünen %50 indirime rağmen, dünyada hemen her ülkede verilen 5 yıllık pasaportlar içinde Türkiye’nin pasaport ücretleri hala “dünyanın en pahalı pasaportu” seviyesindedir.

  • Anayasal hakkımız seyahat özgürlüğünü çiğneyen yüksek pasaport ve harç ücreti uygulamalarını kınayan “seyahat özgürlüğü gönüllüleri”, bu ücretlerin dünya ortalaması olan 50 dolar düzeyine indirilmesini talep etmektedir.

  • 500 dolardan, yaklaşık 225 dolar seviyesine indirilen 5 yıllık biyometrik pasaport ücretlerinin bile hükümetimizin yabancı ülkelerin Türkiye’ye koyduğu “vizeleri” kaldırma politikasıyla uyum içinde olduğunu düşünmüyoruz. Asgari ücretin 550 TL olduğu bir ülkede başbakanımızın dediği gibi “vatandaş cebine pasaportunu koyup” yine yurtdışına gidemeyecektir.

Değerli Basın Mensupları,

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ GÖNÜLLÜLERİ  dünyanın en pahalı pasaportlarına karşı aylardır yürüttükleri mücadelenin başarıyla sonuçlandığını kamuoyu ile paylaşmaktan onur duyuyor.

Yaklaşık 4 aydır başta internet ortamı olmak üzere tüm mecralarda Seyahat Özgürlüğü Gönüllüsü binlerce kişi indirim için çaba harcıyor.  Kurduğumuz blog, internet sitesi, gruplarla sosyal mecralarda resmi makamlara karşı yürüttüğümüz kampanyada ulaşılan sonucu yeterli görmüyoruz.

Mart 2010 tarihinde, O. Suat Özçelebi’nin kurduğu “seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz” adlı blog ve Facebook grubu üzerinde başlayan kampanya ile bugüne kadar yüzlerce e-posta, faks ve mektup, Sayın Başbakan, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı’na ulaştırılmıştır.  Anayasal hakkımız seyahat özgürlüğünü çiğneyen yüksek pasaport ve harç ücreti uygulamalarını kınayan “seyahat özgürlüğü gönüllüleri”,  bu ücretlerin dünya ortalaması olan 50 dolar düzeyine indirilmesini talep etmektedir.

Dünyanın dört kıtasından katılarak, 11.000 kişinin destek verdiği bir aşamaya ulaştırdıkları kampanyalarıyla hem bloglarında hem de birçok basın ve yayın organlarında seslerini hükümete ve topluma duyurarak, toplumsal farkındalık yaratmak için çaba harcayan “seyahat özgürlüğü gönüllüleri” gelinen noktayı çok önemli, fakat yetersiz görüyor.

Oldukça yüksek görünen %50 indirime rağmen, dünyada hemen her ülkede verilen 5 yıllık pasaportlar içinde Türkiye’nin pasaport ücretleri hala “dünyanın en pahalı pasaportu” seviyesindedir. Hem pasaport hem de harçlarda yapılan “indirimi” bir “yaz sezonu indirimi” olarak değerlendiriyoruz.

Hükümetin kampanyamıza, sivil toplumun taleplerine karşı gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyoruz.

Yeni hedefimiz bu kez yeni hazırlanan pasaport kanunu ile birlikte bir “kış sezonu” indirimi daha yapılmasını sağlamaktır. Bu ücretlerin de %50 daha indirilmesini, sonuç olarak dünyada 5 ve 10 yıllık pasaportların ortalama ücreti olan 45-50 dolar seviyesine kadar pasaport ücretlerini düşürülmesini talep ediyoruz.

500 dolardan, yaklaşık 225 dolar seviyesine indirilen 5 yıllık biyometrik pasaport ücretlerinin bile hükümetimizin yabancı ülkelerin Türkiye’ye koyduğu “vizeleri” kaldırma politikasıyla uyum içinde olduğunu düşünmüyoruz. Asgari ücretin 550 TL olduğu bir ülkede başbakanımızın dediği gibi “vatandaş cebine pasaportunu koyup” yine yurtdışına gidemeyecektir.

Pasaport bize devletin vermek zorunda olduğu bir “kimlik” belgesidir. Bunu kar amaçlı satamaz, biz “Türkiye Cumhuriyeti’nin müşterisi değil, yurttaşıyız!” Devlet, vermek zorunda olduğu bir belgeyi yüksek harçlarla vergilendirip, Anayasal hakkımızı çiğneyemez.

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri, başka ülkelerin vatandaşlarının ortalama 50 dolara aldığı pasaportların ücreti “makul” bir  düzeye ininceye kadar mücadelesine her mecrada devam edecektir.

Değerli basın mensupları

Yapılan bazı indirim haberlerinde “seyahat özgürlüğü gönüllüleri”nin aylardır, özellikle internet üzerinde sosyal medyada sürdürdüğü sivil toplum hareketi görmezden gelinmiştir. Hatta kimi gazete ve TV’ler bu indirimi tamamen kendi yaptıkları haberlere bağlayabilmiştir.

Kuşkusuz bu medya organlarının yaptığı haberlerin etkisi büyüktür. Ancak 4 aydır binlerce kişinin yürüttüğü bir sivil toplum hareketine hakkını teslim etmemek, bu yönde çaba harcayan, hatta belki de yoğunlukla internette gerçekleştirilen ve başarıya ulaşan ilk “sivil toplum” oluşumunu ve kampanyasını görmezden gelmek, başka “demokratik mücadele” vermek isteyen yurttaşlarımızın cesaretini de kıracaktır.

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri özellikle son bir aydır Hürriyet gazetesinde tam sayfa röportaj, Radikal 2 ekinde bir makaleyle, NTV ana haber bültenlerinde, TV8 sabah kuşağında, Taraf Gazetesi’nde, onlarca internet haber sitesinde, blogda, forumda haber–röportaj biçiminde demokratik mücadelelerini basın organlarıyla da paylaşmış ve yansıtmıştır. Hepsine katkıları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz.

Seyahat özgürlüğü gönüllüleri bu yüksek indirime rağmen, “durmak yok, yola devam” diyor,  seyahat özgürlüklerini geri istemeyi sürdürüyor!

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence daha önemli bir hak ihlali var: Uluslararası kimliğe (pasaport) sahip olma hakkı. Nüfus cüzdanı neyse pasaport da odur. AB vatandaşları mesela AB içi seyahatlerde pasaport bile kullanmıyorlar, nüfus cüzdanı yeterli oluyor. Orada pasaport ile nüfus cüzdanı fiyatları birbirine yakındır.

O. Suat Özçelebi dedi ki...

Sevgili "Adsız", haklısınız, o nedenle biz de bahsettiğiniz konuyu da ısrarla vurguluyoruz!