9 Ocak 2013 Çarşamba

Bir Türk (pasaportu) dünyaya bedel!

Gazeteport.com internet haber sitesinden Cenk Başlamış hem kampanyamızı yazdı hem de Türk vatandaşlarının pasaport çilesine değindi. Başlamış, yazısında "Sorun şu ya da bu iktidar, o ya da bu parti değil, Türkiye’de devletin vatandaşına bakış açısı" olduğunu belirtirken "Vatandaşlar devlet için değil devlet vatandaşlar için var olana kadar maalesef böyle gidecek." dedi.

Yazısında "seyahat özgürlüğü" için harcadığımız çabalara da yer veren Başlamış, şu konulara da değindi:

"Turistik amaçla bir ülkeye gitmek için para gerekiyor gerekmesine ama onun öncesinde ülke içindeki ilk engeli aşmanız, yani pasaport almanız gerekiyor. Eğer uzun süreli bir pasaport almak istiyorsanız ki, aynı parayı iki kere vermemek için normalde yapmanız gereken bu zaten ama bunun için hayli yüklü bir miktarı gözden çıkarmanız gerekiyor.
Bir sivil toplum kuruluşu olan “Seyahat Özgürlüğü” (seyahatozgurlugu.com) çatısı altında toplanan gönüllüler pasaport bedellerinin makul bir düzeye inmesi için çaba gösteriyor. Yılbaşında gelen otomatik zamla 4-10 yıl arası süre için pasaport almak isteyenlerin harç ve defter bedeli olarak toplam 513 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Grubun sözcüsü Suat Özçelebi, yaptıkları bir araştırma sonucu dünyanın en pahalı pasaportunun Türk pasaportu olduğunu öğrendiklerini söylüyor.

Yurtdışına turizm amaçlı gitmek uzun süre zenginlerin ya da maddi durumu iyi olanların tekelinde görüldü. Oysa, seyahat özgürlüğü herşeyden önce her vatandaşın sahip olması gereken temel bir hak. Oysa, insanların önüne 513 liralık pasaport faturası çıkarınca ister istemez en büyük engeli koymuş oluyorsunuz.

Üstelik, daha kısa bir süre öncesine kadar yurtdışına çıkmak için 100 dolar konut fonu ödeyen Türk vatandaşları değil miydi? Gerçi şu anda çok daha azını, 15 lira ödüyoruz ama yurtdışına giderken neden bir para ödememiz gerekiyor, bilen var mı?"


Yazının tümünü okumak için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: