7 Ocak 2013 Pazartesi

Hürriyet "otomatik zam" protestomuzu duyurdu.

Hürriyet Gazetesi "otomatik pasaport zammına hayır!" kampanyamızı "seyahat ekinde okurlarına duyurdu: 
"Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri ile Sırt Çantalılar Topluluğu, otomatik pasaport zammına son verilmesi için kampanya başlattı."

"Otomatik pasaport zammına gezgin protestosu" başlığı kullanılan haberde kampanya hedeflerimize ve zamma getirdiğimiz temel eleştirilere ayrıntılı yer verildi:

Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri’nden Suat Özçelebi T.C. pasaportunun hem dünyanın en pahalı hem de her yıl otomatik olarak zamlanan tek pasaportu olduğunu söyledi. Pasaportun bir “para kapısı” değil, devletin vermek zorunda olduğu kimlik belgesi olduğunu hatırlatan Özçelebi, “Mevcut ücretleriyle dünyanın en zengin 5 ülkesinin (Katar, Lüksemburg, Norveç, Singapur, Brunei – Forbes 2012) toplam pasaport ücretlerini bile geçen T.C. pasaportuna zam yapılmasını hiçbir haklı gerekçeyle açıklamak mümkün değil. 

Seyahat özgürlüğü anayasamız ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’yle güvenceye alınmış temel bir insan hakkı. Devlet bu temel hakkı elimizden alıyor. Devlet yurttaşlarına vermek zorunda olduğu kimlik belgesini onlara satamaz. Her yıl zam yapamaz! Yurttaşlarına, müşteri muamelesi yapamaz” dedi. 

Kampanyada pasaportun, Harçlar ve Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamından çıkarılması gerektiği savunuluyor. Özçelebi, “Dünyada ortalama 50-60 dolar olan bir kimlik belgesi için 275 dolar ödemek istemiyoruz. 4-10 yıllık biyometrik pasaport ücret ve harçlarının dünya ortalamasına çekilmesini, 50-60 dolara indirilmesini istiyor, zammı kınıyoruz” dedi.


Haber için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok: