21 Ocak 2013 Pazartesi

"Seyahat Özgürlüğü" İzmir Life dergisinde...

İzmir Life dergisi Ocak 2013 sayısında "seyahat özgürlüğü"ne, mücadelemize ve bloğumuza geniş yer ayırdı. Elif Aydoğdu'nun Seyahat Özgürlüğü Gönüllüsü O. Suat Özçelebi ile yaptığı söyleşi "Seyahat özgürlüğümüzü istiyoruz, dünyanın en pahalısı Türk pasaportu" başlığıyla yayımlandı. 

Dergide hem "seyahat özgürlüğü" hareketinin nasıl başladığına, hem yürüttüğümüz kampanyalara hem de Türkiye'de ve dünyada pasaport ücretleri, vize ve diğer engeller açısından yurttaşlarımızın durumuna ayrıntılı olarak yer verildi. 

Özçelebi söyleşide şu görüşlere yer verdi: "Dünya’daki hiçbir ülkede pasaport ‘değerli kağıt’ olarak tanımlanmıyor. Bizim değerli kağıtlar kanunu diye bir yasamız var. Bir de harçlar yasası var. Her yıl değerli kağıtlar Eylül ya da Ekim ayındaki endekse bakılarak o endeks oranında zam görür diye bir ibare var. Bu nedenle de her yıl pasaportun fiyatı artıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Pasaport basit bir kimlik belgesi, sadece devletin kişiye vermekle yükümlü olduğu bir kimlik belgesi. Yani daha yurtdışına çıkmadan vatandaş önce devlete vize ücreti öder gibi yüklüce ücretler ödüyor."


Özçelebi söyleşinin sonunda şunları dile getirdi: "Yıllardır söylüyoruz, devlet vatandaşlarına vermek zorunda olduğu bir kimlik belgesini, onlara fahiş bir ücretle satarak "müşteri" muamelesi yapamaz."

4 sayfalık söyleşiyi, maalesef internet linki olmadığı için sizlere tümüyle aktaramıyorum. Dergiye İzmir'de tüm bayilerden ulaşabilirsiniz. 

İzmir Life'ın internet sitesi için lütfen TIKLAYIN!


Hiç yorum yok: